Суд призначив штраф податківцю, який хотів взяти хабар врожаєм
24.01.2020   //  

Суд призначив 17 тис грн. штрафу колишньому начальнику Драбівської ДПІ Золотоніського управління ГУ ДФС у Черкаській області Олександру Зубку, який отримав хабар за вплив на вирішення питання про не проведення податкової перевірки ТОВ «Лани Драбівщини». Про це йдеться у вироку Соснівського райсуду м. Черкаси від 15 січня.

У липні минулого року Зубко зустрівся з представником «Лани Драбівщини» і повідомив, що Золотоніське управління ГУ ДФС провело камеральну перевірку відносно фірми, і виявило зменшення декларованих земель у 2019 р. на 95 га, у порівнянні з 2018 р.

Крім цього, Зубко зазначив, що податківці опрацьовують повідомлення щодо можливого порушення декларування фірмою «Лани Драбівщини» використання 32 га земель історико-культурного призначення в адміністративних межах Шрамківської сільради Драбівського району і у зв`язку з цим у третьому кварталі 2019 р. Драбівська ДПІ запланувала перевірку стану додержання податкового законодавства відносно ТОВ «Лани Драбівщини».

При цьому Зубко запропонував представнику «Лани Драбівщини» надати йому неправомірну вигоду на вибір останнього у вигляді послуг із сушіння сільськогосподарських культур або урожаю (кукурудзи) у розмірі 1 тонна з 1 га ділянки, зібраного на 32 га земель історико-культурного призначення, тобто близько 30 т кукурудзи. В свою чергу Зубко пообіцяв, що вирішить з начальником Золотоніського управління ГУ ДФС у Черкаській області питання щодо не ініціювання контролюючими органами проведення перевірки податкових декларацій ТОВ «Лани Драбівщини».

Зубко також повідомив, що у разі згоди у наданні хабара він остаточно вирішить, чи буде отримувати його грошима, чи зібраним підприємством урожаєм (кукурудзою) і надав час для міркування.

Наступного дня Зубко зателефонував представнику ТОВ «Лани Драбівщини» та повідомив, що питання не проведення податкової перевірки він вже вирішив та запитав, чи готове підприємство надати йому хабар. Представник фірми розповів, що «Лани Драбівщини» не в змозі надати послуги із сушіння сільськогосподарських культур, воно не має таких виробничих потужностей, крім того, на підприємстві великі об`єми власного урожаю. Водночас, він може надати в якості неправомірної вигоди гроші після збору урожаю.

У жовтні Зубко знову зустрівся з представником фірми та зазначив, що його керівництво стурбоване тим, що «Лани Драбівщини» не надає обумовлену раніше суму. Підприємець відповів, що у зв`язку із несприятливими погодними умовами (йдуть дощі) врожай на 32 га земель історико-культурного призначення не збирається. Представник фірми також розповів, що ринкова ціна кукурудзи складає 3300 грн. за 1 т. В результаті сторони дійшли згоди щодо отримання Зубком 99 тис грн., з розрахунку 30 т кукурудзи за використання близько 30 га землі (по 1 т кукурудзи, зібраної з 1 га землі) історико-культурного призначення за ціною по 3300 грн. за 1 т кукурудзи.

Через кілька днів у Черкасах біля торгівельного гіпермаркету «Епіцентр» Зубко через посередника отримав 99 тис грн., після чого був затриманий правоохоронцями.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором військової прокуратури Черкаського гарнізону та підозрюваним і призначив Зубку 17 тис грн. штрафу.

Наразі Олександр Зубко непрацюючий.

Власником ТОВ «Лани Драбівщини» є Олег Сливченко, директор Сергій Власенко.