Мінрегіон не погодив відхилення від норм будівництва навпроти «Мазепиного корпусу» Могилянки
23.01.2020   //  

ТОВ «Велта-Омега» зверталося до Мінрегіону за погодженням будівництва офісного центру на 7 поверхів по вул. Григорія Сковороди, 1 навпроти пам’ятки архітектури національного значення Староакадемічного корпусу («Мазепин корпус») Києво-Могилянської Академії, однак ще влітку 2019 року отримало відмову. Про це свідчать дані офіційного сайту міністерства.

«Велта-Омега» є замовником проекту «Будівництво офісного центру з приміщеннями громадсько-побутового призначення та паркінгом по вул. Григорія Сковороди, 1» у Києві. У листопаді 2013 року Інспекція Держархбудконтролю у м. Києві внесла відомості щодо повідомлення про початок підготовчих робіт на вказаному об’єкті.

У 2018-2019 рр на замовлення фірми проектна організація ТОВ «БІП-ПМ» розробила проектну документацію для будівництва цього об’єкту.

У процесі проектування було здійснено відхилення від чинних державних будівельних норм, а саме відсутність обов’язкових під’їздів для пожежників до запроектованого будинку. Внаслідок чого «Велта-Омега» звернулася до Мінрегіону за погодженням цих відхилень за рахунок компенсаційних заходів (встановлення додаткових систем пожежогасіння).

У серпні 2019 року Мінрегіон відмовив «Велта-Омега» у погодженні відхилень згідно з п. 3 розділу ІІІ відповідного Порядку погодження відхилень (звернення не відповідає вимогам, отримано висновок щодо неможливості погодження відхилень). При цьому фірмі повідомлено, що вона може повторно звернутися до міністерства з цього ж питання. Жодних даних про повторну подачу фірмою заяви про відхилення від будівельних норм на сайті міністерства наразі немає.

Станом на сьогодні у ДАБІ у м. Києві відсутня інформація щодо отримання фірмою дозволу на виконання будівельних робіт на вул. Григорія Сковороди, 1.

Нагадаємо, у 2007 році Київрада передала ТОВ «Велта-Омега» в оренду на 10 років ділянку площею 0,27 га по вул. Григорія Сковороди, 1 для будівництва офісного центру. У листопаді 2017 року постійна комісія з питань містобудування, архітектури та землекористування Київради поновила фірмі договір оренди на 10 років , доручивши Департаменту земельних ресурсів КМДА підготувати відповідну додаткову угоду.

Засновниками ТОВ «Велта-Омега» є Андрій Распопін та кіпрська компанія «Бабблпедіа Холдінгс Лімітед». Керівником фірми з жовтня 2019 року є Ганна Восковська.

До того з 2006 по 2017 рр з перервами власником «Велта-Омега» була кіпрська компанія «Глобал Спейс Менеджмент Лімітед», кінцевим бенефіціаром якої був Беньямін Штайнмец, зареєстрований у Швейцарії. За даними OCCRP, це ізраїльський мільярдер. У 2017 році повідомлялося про його затримання в Ізраїлі за підозрою у відмиванні коштів і шахрайстві.

У 2007-2017 рр керівником «Велта-Омега» був Аріе Шварц, генеральний директор девелоперської компанії Seven Hills (ЖК Park Avenue VIP у Києві).