Після урану та золота, оточення Буткевича-Авакова отримало доступ до родовища графіту
21.01.2020   //  

ТОВ «Розвиток Побужжя», що минулого року стало власником спецдозволу на видобуток графітових руд в Кіровоградській області, в кінці грудня 2019 року змінило власників.

За даними Єдиного держреєстру, новими засновниками стали мешканець Дніпра Віталій Ткачов (83,4%) та харків’яни Олександр Настенко (8,3%) та Віталій Якименко (8,3%).

«Розвиток Побужжя» було зареєстроване в вересні 2018 року, його засновником та директором тоді був киянин Олексій Алексєєв.

В червні 2019 року Державна служба геології та надр видала фірмі спецдозвіл на промислову розробку ділянки Південно-Балахівського родовища графітових руд площею 71 га. Графіт використовується в багатьох галузях промисловості, в тому числі, в атомній енергетиці.

Спецдозвіл було видано на основі результатів аукціону, що пройшов в грудні 2018 року і де переможцем стало «Розвиток Побужжя» з пропозицією 4,3 млн грн. за право користуватися родовищем 20 років.

На торгах його єдиним конкурентом було ТОВ «Гірничо-проектна компанія «КФН» Мирослава Короля та Дениса Фролова. Їм належить також однойменна «Юридична фірма «КФН».

Нові власники «Розвиток Побужжя» Ткачов, Настенко та Якименко в аналогічних пропорціях в статутному фонді володіють ТОВ «Титан-Апатитова група». Ткачов був тісно пов’язаний з бізнесом співвласників мережі «АТБ» Геннадія Буткевича, Євгенія Єрмакова та Віктора Карачуна. Наприклад, він був директором ТОВ «Істрейт», бенефіціарами якого є Буткевич, Єрмаков та Карачун.

Син Віталія Якименка Павло на парламентських виборах 2019 року став народним депутатом від «Слуги народу» і наразі входить до Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Якименко-старший та Настенко є засновниками цілої низки компаній що спеціалізуються на видобуванні корисних копалин. Вони є бізнес-партнерами співвласника мереж супермаркетів АТБ Геннадія Буткевича, наприклад, по ТОВ «Атомні Енергетичні Системи України». Ця фірми має три дозволи на геологічне вивчення надр, в тому числі дослідно-промислова розробка родовищ урану в Миколаївській і Дніпропетровській областях. Кінцевим бенефіціаром цієї компанії значиться Буткевич, а Настенко та Якименко є міноритарними учасниками. Буткевич минулого року анонсував початок робіт з видобутку урану.

В листопаді Настенко та Якименко стали власниками ТОВ «Ліра Майн Мінералз» і ТОВ «Таурус Інфініті», що раніше отримали право видобувати тантал та золото в Кіровоградській області з порушенням процедури подачі документів на отримання спецдозволів.

Відмітимо, що Буткевич наразі є бенефіціаром ТОВ «Центральна нафтогазотранспортна компанія». Співзасновником останньої раніше був авторитетний бізнесмен Олександр Павлюченко на прізвисько «Саша Браслєт». Павлюченко був помічником нардепа попереднього скликання від «Народного фронту» Ігоря Котвіцького – бізнес-партнера по газовому бізнесу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який зберіг посаду зі зміною президента й прем’єра (докладніше «Чому Авакова пов’язують з угрупуванням, яке після Майдану захопило купу родовищ по всій Україні»).