За рішенням Гройсмана оточення Столара-Кушніра отримало відсотки з мільярда, виділеного на метро на Виноградар
20.01.2020   //  

«Київметробуд» завдяки Кабміну Володимира Гройсмана отримав можливість отримати 95% авансу по роботах з будівництва лінії метрополітену на Виноградар вартістю 5,99 млрд грн, частину якого поклав на депозит і у подальшому отримані відсотки перерахував на пов’язані компанії. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м. Києва від 10 грудня.

У листопаді 2018 року «Київметробуд» переміг у тендері щодо будівництва лінії метро від станції «Сирець» на житловий масив Виноградар вартістю 5,98 млрд грн.

Відповідно до укладеного договору «Київський метрополітен» мав перерахувати «Київметробуду» аванс у розмірі 30% від суми договору, який треба було використати за три місяці.

Разом з тим 20 грудня 2018 року сторони уклали додаткову угоду, якою збільшили розмір авансу з 30% до 95%. При цьому строк його використання збільшили з 3 до 24 місяців.

Підставою для таких дій стала постанова Кабміну від 18 грудня 2018 року, якою тодішній прем’єр Гройсман встановив максимальну ставку попередньої оплати робіт з будівництва дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену в розмірі до 95% вартості робіт за договором на строк не більше ніж на 24 місяці.

Як вказує слідство, ухвалення цієї постанови було пролобійоване невстановленими особами за допомогою «корупційних зв’язків в Кабінеті міністрів» з метою збільшення витрат бюджетних коштів та отримання їх на підконтрольні собі та своїм співучасникам компанії, всупереч принципу здійснення закупівель, визначених ст.3 закону «Про публічні закупівлі», а саме – максимальної економії та ефективності.

У період з 16.01.2019 по 25.03.2019 за даними сайту «Spending.gov.ua» 2,5 млрд грн бюджетних коштів в якості попередньої оплати було перераховано на рахунок ПАТ «Київметробуд».

Як встановило слідство, у травні 2019 року посадові особи «Київметробуду» розмістили понад 1 млрд грн бюджетних коштів на депозитних рахунках в «Укргазбанку» з метою отримання прибутку в якості відсотків та подальшого власного збагачення. Фактично бюджетні кошти були використані не на цілі, визначені договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг, з порушенням положення Постанови КМУ №117 від 23.04.2004 р.

У подальшому отримані прибутки, у вигляді відсотків від депозитних договорів, «Київметробуд» перевів на рахунки ТОВ «Профі-факторинг». А останнє, у свою чергу, перерахувало ці гроші на рахунки ТОВ «Деорбуд», ТОВ «ФК «Фактор-сервіс», ТОВ «РУЛ», ПП «Авен-Єзєр» та ТОВ «Фактор Стандарт». 10 грудня суд наклав арешт на ці рахунки.

Кримінальне провадження за цим фактом було розпочате у травні 2019 року, нагляд у якому здійснює Київська місцева прокуратура № 6.

Засновником ТОВ «Деорбуд» є кіпрська компанія «Канетро Холдінгс Лтд», бенефіціарними власниками якої значаться громадянин Індії Кумар Кульдіп та Дмитро Мармуляк з Кременчука. Ці ж особи наразі значаться кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Расмус».

«Расмус» був створений у 2013 році. Із 2013 по 2016 рр 50% у цьому підприємстві належало Вікторії Полухіній. З 2017 року і донедавна Полухіна була засновницею ТОВ «Магнат Будсервіс Лтд», власником і керівником якого зараз є Михайло Столар. Це батько нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара. Після 2014 року Вадима Столара почали називати «сірим кардиналом» столиці. Як відомо, він має інтереси у сфері будівництва та нерухомості.

З 2016 року засновником ТОВ «Расмус» є кіпрська компанія «Асодрія Холдінгс Лтд», кінцевим власниками якої значаться Кумар Кульдіп та Дмитро Мармуляк. Останній у 2013-2016 рр був директором ТОВ «Проффайненс Груп», якого надалі замінила, ставши і засновником фірми, Лариса Криворучко – це дружина Володимира Криворучка. Разом із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром у 2010 році вони стали депутатами Кременчуцької міської ради від Партії регіонів. Саме у Кременчуці Кушнір вибудував свою кар’єру.

ТОВ «Деорбуд» є замовниками будівництва ЖК Time на вул. Василя Липківського, 38, а також ЖК Salut на бул. Дружби народів, 2 у Києві.

Кінцевим власником «Профі-факторингу» є киянин Андрій Савченко. Засновником «ФК «Фактор-сервіс» є ТОВ «Нью Фінанс Партнерс», якою володіє кіпрська компанія «Сток Маркет Сек’юріті Пат Лімітед». Засновником ТОВ «Рул» є київська компанія «Фрубелса Україна», зареєстрована на громадянина Азербайджану Ельмара Маммадова. Засновниками ПП «Авен-Єзєр» є Сергій Пономарено та Петро Левченко. У свою чергу «Фактор Стандарт» оформлений на ТОВ «Сеньйораж», засновниками якого є Дмитро Іванов та Ігор Терещенко.