КМДА дозволила реконструкцію згорілого Центрального гастроному на Хрещатику: частково зросте до 27 метрів
20.01.2020   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 1 листопада 2019 року видав ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток» містобудівні умови та обмеження на реконструкцію колишнього Центрального гастроному на перетині вулиць Хрещатик та Богдана Хмельницького, 40/1. Про це свідчать дані офіційного сайту Департаменту.

Відповідно до виданого документу планується реконструкція з реставрацією, реабілітацією та пристосуванням частини нежилого будинку під громадсько-торговельний центр із закладами обслуговування населення.

Висота частини, що підлягає реставрації з пристосуванням, не зміниться. Очевидно, йдеться про фасадну частину будівлі. Разом з тим висота частини, що підлягає реконструкції, становитиме 27 м (орієнтовно 6 поверхів при висоті стель 4 м). Остаточну висоту буде визначено проектною документацією.

Для порівняння сусідній ЦУМ має висоту близько 45 м.

Нагадаємо, будинок «Центральний гастроном» загальною площею 3743 м на вул. Хрещатик/Б.Хмельницького, 40/1 розташований на ділянці площею 0,15 га. Власником і будівлі, і ділянки є ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток».

У червні 2017 року будівля сильно постраждала від пожежі. У подальшому з’являлися різні варіанти реконструкції.

Будинок колишнього Центрального гастроному є пам’яткою архітектури. Це була найстаріша будівля, яка збереглася на Хрещатику. Будинок побудований за проектом архітектора Ніколаєва у 1874 році як готель «Кане». Тут жив художник Михайло Врубель, до 1918 року – гетьман Павло Скоропадський, зупинявся український актор і режисер Панас Саксаганський.

ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток» у 2006 році заснували Павло Погиба, Андрій Бойко і компанія «Арго Трейлінг Лтд».

Павло Погиба – один із керівників партії «Рух за реформи» разом з братом Олександром Погибою та екс-кандидатом в мери Києва Сергієм Думчевим, колишній акціонер банку «Преміум», головою наглядової ради якого був Думчев. У 2007 році Павло Погиба був депутатом Київради від «Нашої України», а його брат Олександр Погиба був депутатом Солом’янської райради.

У 2006 році Павло Погиба з Андрієм Бойком заснували також ТОВ «Глобус центр». У 2010 році замість Бойка до складу засновників увійшов Володимир Тарасун, у 2016 році до них приєднався Костянтин Берест, кандидат у Київраду від «Руху за реформи». А у 2018 році засновниками  «Глобус центру» стали Леонід Крючков і Олександр Ємельянов, яких буквально через кілька місяців змінило ТОВ «Новус Україна», власниками якого є забудовники Марина Позднякова, Туменас Раймондас і Рузгіене Агне.

У 2008-2012 рр засновниками ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток» були компанія «Арго Трейлінг Лтд», засновниками якого були Володимир Дейнега і Даніель Соломон, і ТОВ «Пропріо-інвест» з орбіти екс-зятя Леоніда Черновецького В’ячеслава Супруненка та його брата екс-нардепа Олександра Супруненка.

З 2012 року засновником ТОВ «АБ Інвестиції та розвиток» є лондонська компанія «Голден Рок Кепітал Лтд», кінцевим власником якої значиться кіпріот Нікос Андреа Міхалідес.

З 2006 по 2016 рр директором «АБ Інвестиції та розвиток» був Володимир Прокопенко. З початку 2019 року керівником є Марія Біла.