«А шо так можна было?» Укрзалізниця купує газ без тендерів і навіть не криється
08.01.2020   //  

«Укрзалізниця» подарувала яскравий приклад блюзнірського ставлення до закону про закупівлі. Виявилось, що монополіст купує природний газ без жодних тендерних процедур, і прямо вказує це у багатомільйонних проводках, що оприлюднюються на державному сайті «Spending».

Перед вами скріншот транзакцій між закупівельним підрозділом «Укрзалізниці» та ТОВ ТОВ «Укр газ ресурс». Тут чорним по білому написано, що фірма БЕЗ ТЕНДЕРУ у грудні отримала 17,82 млн грн за газ і ще півмільйона за його прокачку.

«Центр забезпечення виробництва» поза всяким сумнівом є замовником в розумінні закону. Відтак, згідно ст.2 закону «Про публічні закупівлі», контракт з постачальником товару на надпорогові суми він повинен укласти виключно за результатом відкритих торгів.

Однак у «Прозорро» жодних даних про будь-яку угоду між «ЦЗВ» і «Укр газ ресурсом» немає взагалі. Таким чином маємо порушення якої мало б призвести до штрафу у розмірі від 700 до 1000 неоподаткованих мінімумів за ст. 164-14 КУАПП.

Звісно, залізниця не може жити без газового палива. І вона його справно отримувала в останні роки від ТОВ «Юг-газ» і ТОВ «Скела Терциум», з якими встановили контрактні стосунки ще у «допрозорі» часи паперового «Вісника держзакупівель». З того ж «Spending» ми дізнались, що торік ці фірми отримали знову ж таки з приміткою БЕЗ ТЕНДЕРУ 68,08 млн грн і 117,91 млн грн. відповідно.

У «Прозорро» маємо ж лише таку картину: з 2016 року «Укрзалізниця» шість разів намагалась оголосити серії закупівель газу, однак у всіх випадках тендери відмінялись.

То якась «позаштатна ситуація« трапилась вже після того, як відбувся аукціон і на ньому переможці задекларували найнижчі ціни на той період (невже рекордне падіння маржі і було тим неочікуваним наслідком відкритих торгів?). То АМКУ зобов’язав замовника прибрати заточки з тендерної документації, але ЦЗВ замість виконати пряму вказівку – просто відмінив торги через «відсутність потреби».

Зараз намічена чергова спроба закупити газ на 2020 рік на суму 876 млн грн, яку вже заблокували скаргами в АМКУ відразу купа скаржників («Торговий Дім Сокар Україна», «Тех пром газ», «Центральний енергетичний контрагент», «Газенерго-Трейд»). Тож не факт, що щось зміниться і зараз. До того ж прихід на «Укрзалізницю» нової команди закупівельних менеджерів у газових контрактах змінив поки що лише одне: до двох старих безтендерних постачальників додався ще один новий, у якого немає навіть виправдань у вигляді “допрозорих” контрактів, бо фірма створена лише два роки тому.

 

Довідково:

ТОВ «Укр Газ Ресурс»: з 2017 року серед засновників компанії значився віргінський офшор «Roldana Traiding Ltd». Торік ДАСУ звернула увагу, що цей офшор не вніс у держреєстр свого бенефіціара. І після цього частку нерезидента викупив такий собі Андрій Кучков.

«Roldana Traiding Ltd» фігурувало у рішенні АМКУ 017 року № 225-р, яким комітет дозволив компанії кіпрській фірмі «Brociti Investments Limited» з групи Burisma Миколи Злочевського придбати акції іншого офшору «Diloretio Holdings Ltd».

ТОВ «Скела Терциум»: власниками є Сергій Непом’ящий (керівник фірми) та Євгенія Федорович, сестра дружини полтавського бізнесмена Сергія Бєлашова.

ТОВ «Юг-газ»: нині засновниками є кіпрська фірма «Оланаріо Венчерз Лімітед», ТОВ «КУА «Юг-інвест» і ТОВ «Дистрибуційна сервісна компанія». Бенефіціаром вказано Євгена Гіндіна.

Раніше засновниками були ПАТ «Одесагаз» та вірґінський офшор «Клінтел-Гас Лімітед». Кінцевим бенефіціаром значився одеський адвокат Михайло Партікевич – бізнес-партнер власника «Одесагазу» Ігоря Учителя.

 

Блог від: Юрій Ніколов