Новорічна «тендерна» ялинка у Красноярську обігнала ялинку Кернеса, а діамантова ялинка у Марбельї стала найдорожчою в світі
05.01.2020   //  

У рейтингах найдорожчих новорічних ялинок світу 2010-х років перемогли російський Красноярськ та іспанський готель у Марбельї. Про це повідомляє «Ліга антитрасту».

Ялинки Харкова (ліворуч) та Красноярська

У Красноярську в 2018 році через тендер провели близько 760 тисяч євро за 55-метрове новорічне «дерево» з екранами, на які можна виводити різні зображення. В Росії ця конструкція визнана найвищою, і вона майже в десять разів дорожча, ніж ялинка в Кремлі, та найдорожча ялинка України. В 2018 році нею стала конструкція, придбана мерією Харкова за суму еквівалентну 95 тисяч євро. Тоді за 40-метрову конструкцію заплатили 2 млн грн, ще 900 тисяч гривень заплатили за комплект штучної хвої (три з половиною тисячі навісних гілок розміром 60 на 40 сантиметрів).

Також у рейтингу бюджетних ялинок фігурують більш дешеві ялинки столиці Сербії Белграда, італійського Риму та американського Нью-Йорку.

Серед новорічних ялинок від приватних компаній у грудні 2019 року найдорожчою стала ялинка за $15 мільйонів у готелі «Kempinski Hotel Bahia» (Марбелья, Іспанія), прикрашена червоними, рожевими, білими та чорними діамантами. До неї лідерство у книзі рекордів Гінеса з 2010 року тримала ялинка вартістю $11,4 млн у готелі «Emirates Palace» (Абу-Дабі, ОАЕ). Вона була прикрашена браслетами, годинниками, намистами з діамантів, сапфірів, ізумрудів та перлин.

Ялинки в Абу-Дабі (ліворуч) та Марбельї

Також у «комерційному» рейтингу фігурують ялинки в Японії та Гонконгу.

Більше фото тут.