Двічі оштрафований АМКУ змовник вибив з освітян мільйон за «позадоговірні» послуги
30.12.2019   //  

Господарський суд Чернівецької області зобов’язав Управління освіти Чернівецької міськради виплатити на користь ПП «Мега-Крокус» 1,05 млн грн, як оплату за отримані послуги з організації харчування у школах міста, надані компанією за «усними домовленостями». Про це свідчить рішення суду від 20 грудня.

Йдеться про надані ПП «Мега-Крокус» послуги з організації харчування в навчальних закладах міста у період з 3 вересня по 1 жовтня 2019 року вартістю 1,05 млн грн.

Замовник послуг, управління освіти Чернівецької міськради, раніше замовив цій компанії вказані послуги з періодом виконання – по серпень 2019-го.

Підряд компанія отримала за результатами переговорної процедури закупівлі. Застосування цього типу процедури замовник обґрунтував «нагальною потребою». Мовляв, відкрита процедура не відбулась, адже усі тендерні пропозиції довелось відхилити, відтак освітяни замовили послуги у компанії-учасника відміненого тендеру.

Насправді, початково замовник хотів віддати цей підряд за переговорною процедурою підприємиці Любові Якімовій. Проте саме ПП «Мега-Крокус» двічі оскаржило такі дії замовника в АМКУ. І регулятор двічі підтримував скаржника. Врешті, ці спірні процедури закупівлі були відмінені, а підряд в кінцевому рахунку дістався «Мега-Крокусу».

У подальшому в компанії заявили, що оскільки процедура закупівлі послуг на навчальний період з 1 вересня по 31 грудня 2019 року не була проведена вчасно, сторони усно домовились про продовження строку їх надавання на умовах раніше укладених договорів.

«Мега-Крокус» підтвердив факт надання послуг накладними, підписаними з боку компанії та частково підписаними – з боку освітян Чернівецької міськради, а також актами прийому-передачі наданих послуг, які освітяни відмовились підписувати.

Вирішуючи спір між замовником та компанією, суд відзначив, що освітяни прийняли надані фірмою послуги у спірний період без будь-яких зауважень, а отже заборгованість перед підрядником сягнула затребуваних ним 1,05 млн грн.

«Замовник пояснює несплату наданих послуг з організації харчування порушенням вимог Закону «Про публічні закупівлі», згідно якого всі договори, ціна яких перевищує 200 тис. грн, повинні укладатися з проведенням визначеної процедури, що в даному випадку не було здійснено. Однак, факт відсутності укладеного письмового договору про надання послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення замовника від обов’язку оплати послуг у повному обсязі, якщо він фактично приймає такі послуги від виконавця без зауважень», – пояснив суд.

Нагадаємо, Засновниками ПП «Мега-Крокус» (Заставна, Чернівецька обл.) є Василь Пацарнюк і депутат Заставнівської районної ради від ВО «Батьківщина» Людмила Пацарнюк.

Антимонопольний комітет двічі штрафував підприємство «Мега-Крокус» за антиконкурентні узгоджені дії на тендерах.