Суд підтримав Тендерну колегію АМКУ, яка раніше переписала висновки ДАСУ з приводу «формальності» помилки учасника
28.12.2019   //  

Шостий апеляційний адміністративний суд підтримав рішення Адміністративної колегії АМКУ з розгляду тендерних скарг у справі про порушення тендерної документації через надання учасником листа гарантії із загальним посиланням на проект договору замість чітко визначеного зобов’язання.

Про це з посиланням на постанову суду повідомила координатор центру реагування на порушення у сфері медичних закупівель міста Києва та Київської області Тетяна Руденко.

Йдеться про судовий спір, що виник як наслідок тендеру Управління освіти, релігій та у справах національностей виконавчого комітету Хустської міської ради (Закарпатська область) на закупівлю булочок та хліба для місцевих навчальних закладів.

Участь в аукціоні взяли ФОП Іван Шобей та ТОВ «СГ-Патріот», при чому, останнє перемогло у ціновому рейтингу, зупинивши торги на відмітці у 792,94 тис. грн за лот. Проте, замовник відхилив тендерну пропозицію компанії, зіславшись на наявні у ній невідповідності вимогам тендерної документації.

Зокрема, замовник відзначив, що «СГ-Патріот» не надав гарантійного листа про те, що зобов’язується змінювати ціну за одиницю товару в бік збільшення лише у разі наявності документально підтверджених даних.

Компанія поскаржилась в АМКУ на неправомірне відхилення пропозиції, мовляв, надала лист-гарантію щодо зобов’язання «дотримуватися всіх умов договору згідно з додатком 4», яка включає пункт про зміну ціни. Проте Тендерна колегія Комітету підтримала замовника.

Тодішні державні уповноважені у складі Андрія Вовка, Світлани Панаіотіді та Марії Процишен дійшли до висновку, що компанія мала надати окремо гарантійний лист щодо взятого на себе конкретного зобов’язання, навіть якщо воно прописане в умовах договору.

Не погодившись з позицією замовника та АМКУ, учасник пішов до суду, проте наразі програв уже в двох інстанціях.

«Лист-гарантія ТОВ «СГ-Патріот» є загальним зобов`язанням дотримуватись всіх умов проекту договору, в той час як вимогами тендерної документації було чітко встановлено необхідність надання не безвідносного посилання на загальні умови проекту договору, а конкретно визначеної гарантії щодо зобов`язання змінювати ціну за одиницю товару в бік збільшення лише у разі наявності документально підтверджених (статистичних) даних», – пояснив суд.

Відзначимо також, що цей же тендер став об’єктом дослідження державних аудиторів. Щоправда, ті вирішили, що замовник допустив порушення законодавства, неправомірно відхиливши спірну пропозиції «СГ-Патріот».

«Учасником ТОВ «СГ-Патріот» було подано лист-гарантію, в якому учасник погоджується та зобов’язується дотримуватися усіх умов договору згідно Додатку №4, чим підтвердив вимогу Замовника щодо надання гарантійного листа в довільні формі щодо зобов’язань змінювати ціну за одиницю товару в бік збільшення лише у разі наявності документально підтверджених (статистичних) даних. Таким чином, Замовником в порушення Закону безпідставно відхилено найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію учасника ТОВ «СГ-Патріот»», – констатували аудитори.