Верховний суд залишив в силі дозвіл АМКУ від 2011 року, з якого зародилась монополія «Тедісу»
27.12.2019   //  

Касаційний господарський суд скасував рішення Антимонопольного комітету від листопада 2018 року про скасування наданого самим регулятором у 2011 році дозволу на укладення компанією «Megapolis Holdings (Overseas) Lіmіted» ряду Меморандумів з оптовими торговцями тютюновими виробами про продаж їх бізнесу та десятирічне утримання від реалізації цигарок без дозволу «Мегаполісу». Про це свідчить постанова суду від 12 грудня.

Рішенням Комітету 2011 року було фактично закладено основу для побудови монополії ТОВ «Тедіс Україна» на ринку дистрибуції сигарет (детальніше читайте у матеріалі «Народження та життя цигаркової монополії»).

Тоді Комітет дозволив кіпрській компанії «Megapolis Holdings (Overseas) Lіmіted» із групи «Мегаполіс» укласти ряд Меморандумів з оптовими торговцями тютюновими виробами про продаж їх бізнесу. Документ забороняв сімом оптовикам реалізовувати цигарки без дозволу «Megapolis’у» протягом 10 років – до 23 листопада 2021 року.

В основу рішень лягли пояснення заявника, що в результаті концентрацій сукупна частка всіх суб’єктів господарювання, які входили до групи компаній «Мегаполіс», не перевищить 35%, а відтак «заявлені дії не призведуть до суттєвого обмеження конкуренції на всьому ринку чи у значній його частині».

Проте, як довів сам АМКУ у 2016 році, вже наступного року після надання дозволів, тобто у 2012-му, ТОВ «ТК “Мегаполіс-Україна”» (тепер – ТОВ «Тедіс Україна») зайняло «дуже істотну частку загальнонаціонального ринку дистрибуції сигарет», а з 2013 року стало єдиним покупцем сигарет в основних виробників, зайнявши монопольне становище на ринку дистрибуції цигарок із часткою понад 99%.

Отож, підтвердивши, що прийняте у 2011 році рішення базується на обставинах, яких уже не існує, у серпні 2017 року АМКУ розпочав перегляд рішень шестирічної давнини. А у листопаді 2018 року скасував їх.

«Тедіс» оскаржив це рішення Комітету у судовому порядку.

Справа дійшла до касації, де Верховний суд вирішив, що висновки АМКУ щодо зловживання ТОВ «Тедіс Україна» монопольним становищем на ринку дистрибуції сигарет, які стали підставою для перегляду спірних дозволів на концентрацію, не можуть слугувати обґрунтуванням для прийняття рішення про перегляд наданих дозволів на ринку оптової торгівлі.

Раніше суд першої інстанції встановив, що порушуючи провадження у справі про скасування спірного рішення, Комітет зазначав, що обставини, за яких було прийнято це рішення, перестали існувати. «Тобто, Комітет фактично визнав ці обставини встановленими на час надання відповідних дозволів», – йшлося у рішенні.

«Перегляд рішень щодо узгоджених дій з наведених підстав можливе лише протягом п’яти років. На момент порушення провадження про перегляд цей час уже сплинув, що фактично позбавляло АМКУ можливості переглядати своє рішення», – додатково пояснив Верховний суд.

Постанова суду набрала законної сили в момент її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.