У родичів керівника облпрокуратури знайшли не задекларований «сонячний» бізнес на мільйон доларів
27.12.2019   //  

Родина прокурора Дніпропетровської області Романа Соскова володіє «сонячним» бізнесом щонайменше на $1 млн., який прокурор не вказав у своїй декларації. Про це повідомив «Громадський контроль» (Дніпро).

Роман Сосков в органах прокуратури з 1997 р. Їздить на Land Cruiser Prado 2011 року, який зареєстрований на батька-пенсіонера.

Дружина Романа періодично викладає фотографії з автомобіля Lexus LS, але цього автомобіля в декларації немає. Ціна подібного авто може перевищувати 3,5 млн грн.

Сосков забув вказати в декларації, що гаражем подружжя користується їх син. Працює Сосков-молодший юристом на підприємстві і їздить на Chevrolet Epica. Поруч з гаражем «ГромКонтроль» знайшов квартиру на 82 кв м, в якій Сосков-молодший мешкає. Квартира в елітному будинку на Мечникова, 7 зареєстрована на матір прокурора, пенсіонерку з Марганця. Зараз ціна такої квартири близько $80 тис.

У селі Миколаївка Новомосковського району на сина Соскова оформлено 3 будинки загальною площею 26 кв м. У Валентина Скатова – батька дружини прокурора – в селі Миколаївка також 3 будинки на23 «квадрата». «Цінність становлять не будинки, а міні-електростанції біля них. Поруч з будинком територія покрита сонячними панелями», – пише «Громадський контроль».

Сонячні панелі розташовані на всіх ділянках родичів Соскова. Частина землі під сонячними станціями відноситься до земель державного запасу.

Будинок Тетяни Скатової (тещі прокурора) вартістю понад 600 тис грн. розташований в елітному котеджному містечку за 300 м від Блакитних озер, також покритий сонячними панелями. Згідно з декларацією, прокурор області користується цим будинком.

Цього літа дружина прокурора купила міні-будинок в Миколаївці, біля якого теж є сонячні панелі.

Загальна вартість всіх сонячних панелей і обладнання перевищує $1 млн. «Громадський контроль» нарахував біля будинків сім’ї більше 5000 сонячних панелей, потужність кожної – 270 Вт. Комплект такого обладнання і підключення 1 кВт на ринку коштує близько $800. $800х1300 кВт=$ 1,04 млн.

Згідно з інформацією з декларацій прокурора за 2011-2018 рр., його сім’я, якби не їла, чи не заправляла машини і не платила за утримання майна, могла б відкласти 5,54 млн грн. Що в п’ять разів менше, ніж вартість тільки виявлених журналістами електростанцій.

У «Громадському контролі» також розповіли, що сім’я Соскових дружить з родиною Олега Рички, який був зампрокурора області (люстрували в 2014). Під його керівництвом працював Сосков.

Одна з родичок Рички, Юлія Олександрівна, реєструвала всю нерухомість, яку купувала родина Соскових, і біля якої потім ставили сонячні панелі.

Під час одного з візитів громадських активістів до Миколаївки робочі, які займаються монтажем, розповіли, що ними керує «Юрій Іванович», і що тільки їх бригада вже змонтувала йому в Миколаївці близько десяти станцій, а всього їх у нього – більше 30.

Ричка Юрій Іванович – брат люструваного прокурора – фактично керує всіма будівництвами сонячних панелей, що підтверджують працівники.

Відповідаючи на питання, чому Сосков не розмістив всі електростанції на одній ділянці, навіщо всі ці складності з Ричкою, будинками і оформленням безлічі дрібних шматків землі, «Громадський контроль» зазначив, що якщо електростанція потужністю до 30 кВт і оформлена на людину, то її приймання здійснює звичайний контролер, а не НКРЕКП.

«Ця схема дозволяє уникнути проходження довгих і дорогих процедур узгодження з київськими чиновниками, в результаті все вирішується на місцевому рівні. Тобто формально все законно. Майже законно», – йдеться в матеріалі.