АМКУ відправив у трирічний тендерний бан «БЮТівських» розпильників з російським газетним папером
25.12.2019   //  

Харківське територіальне відділення АМКУ визнало винними у тендерній змові компанії ТОВ «Комелія» та ТОВ «Август-Україна», які пропонували комунальному видавничому будинку з Харківщини газетний папір в рулонах від російського виробника. Про це свідчить рішення Відділення від 19 грудня.

За результатами дослідження трьох тендерів комунального видавничого будинку «Балдрук» загальною очікуваною вартістю 970,30 тис. грн, антимонопольники оштрафували ТОВ «Комелія» та ТОВ «Август-Україна» загалом на 218,15 тис. грн. Йдеться про закупівлі газетного паперу в рулонах.

ТОВ «Август-Україна» отримало лише одне з замовлень – за 336 тис. грн. Ще один тендер виграло ТОВ «Елітпапір», а один – був скасований замовником. Підставою цьому послужила відмова переможця торгів, ТОВ «Комелія», підписувати договір поставки паперу «у зв’язку з девальвацією гривні», а потому такого ж листа замовнику надіслала друга у ціновому рейтингу фірма – ТОВ «Август-Україна».

Розслідування про ймовірну змову розпочали під кінець вересня минулого року. Проаналізувавши тендерні документи учасників, Відділення зафіксувало наступні ознаки антиконкурентних узгоджених дій компаній:

  • У межах двох тендерів учасники використовували дві однакові IP-адреси;
  • Діяли синхронно, подаючи тендерні пропозиції, а також перераховуючи кошти на рахунок оператора електронного майданчика, з якого брали участь у торгах;
  • Їхні тендерні пропозиції різнилися на незначну суму – 0,5-1,7%;
  • Подали на розгляд замовника кілька ідентичних документів (як от: «качества Соликамск 45 пл (1).PDF» і «серт. кач. рус. Солик 45.pdf»);
  • Між компаніями існують господарські відносини та вони фактично знаходяться за однією адресою.

Крім того, фірми пропонували продукцію одного і того ж виробника – АО «Соликамскбумпром» (Росія).

Також антимонопольники встановили, що технічним учасником виступало ТОВ «Комелія». Доказом цьому послужили і зв’язки між компаніями – трудові та родинні. Зокрема, одним із засновників та кінцевим бенефіціаром ТОВ «Август-Україна» є Анатолій Дубінський. Його дружина, Наталія Дубінська (Біжева) працювала і на компанію-конкурента, «Комелію», в тому числі.

Визначаючи розмір штрафу для порушників, Відділення взяло до уваги, що «Август-Україна» за підсумками 2018-го отримало дохід у розмірі 99 млн грн. Дохід «Комелії» залишився невідомим.

Також, «Август-Україна» отримало сумарно74 тис. грн штрафу, а «Комелія» – 144,15 тис. грн.

ТОВ «Август-Україна» належить згадуваному Анатолію Дубінському та Олегу Мар’янчику. Обоє у період 4 скликання ВРУ допомагали депутатам з БЮТу – Анатолію Матвієнку та Костянтину Ситнику.

Одноосібним власником ТОВ «Комелія» є Олег Каленик, котрий безуспішно балотувався до ВРУ 6 скликання за списками БЮТу. Каленик також відомий як депутат Київської облради 6 скликання (2010-2015 роки). Представляв «Партію регіонів».

Відзначимо, на рахунку ТОВ «Август-Україна» 18 контрактів з розпорядниками бюджетних коштів, що були укладені у період з осені 2016 року. Загальна вартість договорів сягає 9 млн грн. ТОВ «Комелія» не отримувало підрядів через систему «Прозорро».