Лізингові фірми отримали 400 тисяч штрафу за розіграш тендерів за 156 мільйонів
24.12.2019   //  

Одеське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Теком-Лізинг» та ТОВ «Європейський Лізинговий Альянс» загалом на 408 тис. грн за розіграш трьох тендерів щодо лізингу дорожньої техніки та автомобілів у 2016-2017 роках. Про це свідчить рішення Відділення від 12 грудня.

Антимонопольники проаналізували три тендери щодо фінансового лізингу дорожньої техніки та транспортних засобів, замовниками у межах яких виступили: КП «Кривбасводоканал» (20,47 млн грн), КП «Сансервіс» (116,60 млн грн) та КП «Морська пошуково-рятувальна служба» (19,20 млн грн). Учасниками усіх згаданих торгів стали лише двоє учасників – ТОВ «Теком-Лізинг» та ТОВ «Європейський Лізинговий Альянс».

Розслідування тривало трохи більше року.

За цей час спеціалісти Відділення встановили, що:

  • Компанії-відповідачі спільно готували та подавали конкурсні документи для участі у досліджуваних тендерах, використовуючи IP-адресу, що вела в серверну в одному і тому ж будинку (до того ж, «Теком-Лізинг» зверталось до оператора за виділенням однієї з IP-адрес «Європейського Лізингового Альянсу»);
  • Подані на розгляд замовникам електронні файли компаній містили однакові особливості, а крім того, фірми діяли синхронно у часі, завантажуючи їх;
  • Учасники пов’язані через третіх осіб (у період 2015-2018 років компанії синхронно передавали одне одному працівників. Наприклад, головний бухгалтер «Європейського Лізингового Альянсу» в один день перейшла на посаду головного бухгалтера «Теком-Лізингу», а директорка «Європейського Лізингового Альянсу» Вікторія Юрковська раніше працювала у «Теком-Лізингу» – з 2007 по 2015 рік);
  • Компанії спільно подавала податкову звітність, використовували спільні засоби зв’язку та обмінювались інформацією.

Додатково антимонопольники відзначили, що компанії за весь період функціонування сайту публічних закупівель «Прозорро» взяли участь лише у цих трьох тендерах – за відсутності конкуренції з боку інших учасників ринку.

«Переможцем у всіх трьох торгах було визнано ТОВ «Теком-Лізинг», а ТОВ «Європейський Лізинговий Альянс» приймало участь у Торгах 1-3 в якості «технічного» учасника з метою забезпечення проведення торгів та перемоги ТОВ «Теком-Лізинг» на вказаних торгах», – констатували спеціалісти Відділення.

Так, кожен з відповідачів отримав штраф у розмірі 204 тис. грн. Компанії також не зможуть брати участі у публічних конкурентних закупівлях протягом наступним трьох років з моменту прийняття регулятором рішення про порушення конкурентного законодавства.

Нагадаємо, одеське ТОВ «Європейський Лізинговий Альянс» зареєстроване на згадувану Вікторію Юрковську, директора фірми.

Також прописане в Одесі ТОВ «Теком-Лізинг» ділять Маріетта Григорян та Павло Мухін, який також виступає керівником пдіприємства.

Як повідомляли «Наші гроші», раніше частку фірми мала Світлана Домчинська, а до 2012 року засновницями були Ольга Неврева та Любов Беккер. Остання володіє 3,5% банку «Південний» разом з одеськими бізнесменами Марком Беккером і Юрієм Родіним.

Беккеру і Родіну належить ПрАТ страхова компанія «Теком», партнер «Теком-Лізингу».