Готель Міноборони за рік замовив улюбленій фірмі без конкурсів та кошторисів ремонтів на 2,5 мільйона
24.12.2019   //  

Державне підприємство Міністерства оборони «Готель «Власта» (Львів) 15 грудня уклав угоду за неконкуретною з ТОВ «Віфа проект-буд» на проведення ремонтних робіт вартістю 1,44 млн грн.

Про це пишуть «Наші гроші. Львів» з посиланням на систему «Прозорро»

Замовлено капітальний ремонт на 12 поверсі однойменного готелю у Львові на вулиці Клепарівській.

Це вже шоста угода державного підприємства Міноборони з «Віфа проект-буд» протягом року. Інші п’ять контрактів на мільйон гривень з закупівлі послуг на поточні ремонтні роботи підписували у вересні-листопаді цього ж року. Їх сума завжди була на кілька тисяч гривень меншою за 200 тис грн, що дозволяло проводити закупівлі без конкурсу, а підписувати договір з улюбленим підрядником.

Два договори в листопаді були укладені протягом одного дня, що є порушенням законодавства.

«Очевидно, що держпідприємство намагалось уникнути відкритих торгів, які воно зобов’язане проводити, якщо здійснює закупівлю товарів або послуг, сума яких перевищує 200 тис. грн. Фактично, тендерний комітет намагався «поділити» замовлення на менші частини, оскільки таким чином договір можна буде підписати із будь-яким підрядником. Однак, такий поділ є незаконним, це грубе порушення Закону України «Про публічні закупівлі», – зазначив експерт «Центру громадського моніторингу та досліджень» Юрій Кузько.

У жодному договорі не зазначено ніяких відомостей про обсяг запланованих робіт, технічне завдання та тип робіт, який здійснюватиме підрядник.

ТОВ «Віфа проект-буд» зареєстроване у Львові, а його власником та директором є Остап Караїм. З початку 2018 року фірма отримала 17 держзамовлень на понад 30 млн грн, серед яких 16 – від структурних підрозділів Міністерства оборони.