Після публікації «НГ» Укрзалізниця трішки знизила ціну стрілочних переводів Краснова-Корбана до 160 мільйонів
23.12.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 17 грудня оприлюднила повідомлення про намір укласти угоду з  АТ «Дніпропетровський стрілочний завод» стрілочних переводів на 160,13 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Переговорну процедуру оголошено після відміни двох відкритих торгів через неявку достатньої кількості конкурентів. «Дніпропетровський стрілочний» є єдиним виробником такої продукції на неокупованій Росією території України.

Ціна 160,13 млн грн є на 11 мільйонів гривень меншою, ніж «Укрзалізниця» планувала витратити у момент оголошення переговорної процедури 11 грудня. Очікувану ціну спочатку було встановлено у розмірі 171,10 млн грн. Але знижено після публікації «Наших грошей» від 16 грудня про можливе завищення ціни.

За даними «Наших грошей», очікувана ціна грудня 2019 року перевищувала закупівельну ціну 2018 року на 5-10%, незважаючи на суттєве укріплення гривні та 20-відсоткове падіння світових цін на сталь.

У свою чергу в 2018 році ЦЗВ купило переводи у ТОВ «Крендлз» і «Дніпрозалізничпостачання» ще на 30% дорожче від тендеру 2016 року, на якому згідно кримінального провадження НАБУ, закупівельна ціна була завищена щонайменше на 20%. При цьому торік голова «Укрзалізниці» Євген Кравцов обіцяв зупинити закупівлю у посередницьких фірм і перейти на прямі відносини з виробником. Однак насправді закупівля у «прокладок» була завершені договорами на загальну суму 647,10 млн грн, а згодом і були продовжені на 2019 рік.

Про причини утримання закупівельної ціни 2019 року на рівні 2018 року в «Укрзалізниці» не повідомляють. Разом з тим, два тижні тому «Укрзалізниця» вже отримувала знижку по металопродукції по іншій великій закупівлі – «Метінвест-СМЦ» Ріната Ахметова знизив ціну на рейки на 9% у порівнянні з травнем 2018 року.

Виробник «Дніпропетровський стрілочний завод» («ДнСЗ») належить кіпрській «Джонен Кепітал Лімітед» («Jonen Capital Limited», 20%), Загіду, Руслану та Ельвірі Красновим (20%), Сергію та Ірині Тараненкам (19%), Вікторії Корбан (18%), Світлані Єлисеєвій (7%), Валерію Крячку (7%). Вікторія Корбан з Ізраїлю – це сестра Геннадія Корбана, екс-заступника голови Дніпропетровської ОДА при Ігорю Коломойському.

Голова правління «ДнСЗ» Сергій Тараненко був депутатським помічником Ярослава Дубневича («Блок Петра Порошенка»), чия «Корпорація КРТ» якраз і була однією з посередницьких ланок у закупівлі переводів 2016 року. Зараз Дубневич і Тараненко звинувачуваються НАБУ та САП у корупції по тій закупівлі. Вже після того як стало відомо, що Тараненко підозрюється у вчиненні злочину, президент Петро Порошенко нагородив його орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня