«Медфарком» не зміг позбутись ₴324 тис штрафу від АМКУ за приховування частини запитуваної інформації
23.12.2019   //  

Касаційний господарський суд підтримав рішення Антимонопольного комітету про накладення 324 тис. грн штрафу на ПАТ «Медфарком-Центр» за подання інформації у неповному обсязі у відповідь на запит регулятора. Про це свідчить постанова суду від 17 грудня.

Суд вирішив, що встановлені судами попередніх інстанцій обставини щодо можливості подання затребуваної антимонопольниками інформації спростовують доводи «Медфарком-Центру» про відсутність такої інформації.

Йшлось про три скеровані «Медфарком-Центру» інформаційні вимоги – від березня, серпня та жовтня 2017 року.

Збираючи інформацію для відповіді за однією з вимог, компанія двічі зверталась до АМКУ з клопотанням продовжити термін надання відповіді – і отримала таку можливість. Водночас, з’ясувалось, що під час продовженого Комітетом строку, компанія оформила акт про знищення документів, зокрема, і тих документів, що були необхідні для надання відповіді регулятору.

Нагадаємо, з 2016 року Комітет розслідує змову між «Ново Нордіск» (данське «Ново Нордіск А/С» та швейцарське «Ново Нордіск Хелс Кеа АГ») та її дистриб’юторами в Україні – ТОВ «Медфарком», ПАТ «Медфарком-Центр», ТОВ «БаДМ», ТОВ «БаДМ-Б», ТОВ «Аптека «3І»», ПАТ «Ганза», ТОВ «Фармадіс» та ТОВ «Медфарм».

За версією антимонопольників, зазначені компанії уклали договори, умови яких призвели до необґрунтованого завищення цін на препарати «Ново Нордіск» для кінцевого споживача. Часові межі ймовірного порушення конкурентного законодавства визначені рамками 2011-2017 років. Якщо порушення буде доведене, відповідачі отримають штраф у розмірі до 10% від доходу за останній звітний рік.

Відзначимо, Антимонопольний комітет мав розглянути справу на початку грудня, проте наразі жодних повідомлень про рішення регулятора не опубліковано.

Додамо, АМКУ також оштрафував за подання інформації у неповному обсязі інших відповідачів по основній справі. Так, «Ново Нордіск А/С» (Данія) та «Ново Нордіск Хелс Кеа АГ» (Швейцарія) отримали загалом 648 тис. грн штрафу за порушення конкурентного законодавства в цій частині.