Тротил від оточення Бойка і Кауфмана здорожчав у 1,5 рази у доларовому еквіваленті
20.12.2019   //  

Казенне підприємство «Шосткинський казенний завод «Імпульс» ДК «Укроборонпром» (Сумська обл.) 16 грудня уклало угоду з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Зоря» про закупівлю вибухівки на 31,01 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року поставлять 304 т тротилу власного виробництва за ГОСТ 4117-78 по 102 тис грн. за тонну. Марка невідома, оскільки замовник не оприлюднив договір.

У січні 2018 року «Імпульс» замовив тротил цьому виробнику по 85 344 грн./т, а в кінці року додатковою угодою продовжили договір і підняли ціну на 10% – до 93 960 грн./т. У січні 2017 року «НВП «Зоря» продавало його «Імпульсу» по 79 891 грн./т, а в березні 2015 року – по 66 576 грн./т. Таким чином, за п’ять років тротил подорожчав у півтора рази у гривні, а також у доларовому еквіваленті – від $2 832 до $4 340.

 

Директором «НВП «Зоря» (м. Рубіжне Луганської обл.) є Олександр Чернецов, вказаний кінцевим бенефіціаром. Він був головним інженером Рубіжанського казенного заводу «Зоря», яким раніше керував екс-міністр енергетики Юрій Бойко. Крім того, Чернецов керував Рубіжанською міською організацією Республіканської партії, яку очолював Бойко. Наразі нардеп Бойко очолює фракцію партії «ОПЗЖ» із Вадимом Рабіновичем.

Компанію у 2010 році заснував Айдин Абдурашитович Айсін, який тоді був заступником директора по фінансам та економіці «Укртрансгазу», підконтрольного тодішньому міністру енергетики Юрію Бойко. Згодом Айсін став віце-президентом «Енергоатому», а «Зорю» було перереєстровано на кіпрську компанію «Зеріфо Венчерз Лтд». Кінцевими бенефіціарами «Зорі» раніше були кіпріоти Ніколета Гарофіта Ангонас і Тасос Пантелі.

Пантелі був відомий як опосередкований власник частки ПАТ «Фінбанк» через ТОВ «Вертекс Юнайтед». Акціонерами ліквідованого банку і співвласниками фірми «Вертекс Юнайтед» були одеські бізнесмени Борис Кауфман та Олександр Грановський. У 2014 році менеджер по зв’язкам з громадськістю цієї фірми повідомив «Нашим Грошам», що «Вертекс» «управляет активами Бориса Кауфмана и Александра Грановского».

Нагадаємо, за часів президентства Віктора Януковича Кауфман і Грановський стали одними з найвпливовіших бізнесменів регіону, отримали контроль на одеським аеропортом, який їм вдалось зберегти і при президенті Петру Порошенку.