Суд на 25 тисяч оштрафував прокурора, яка отримала $1 тисячу хабара за закриття кримінальної справи
19.12.2019   //  

Самарський райсуд м. Дніпро оштрафував на 25,5 тис грн. колишнього прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Анну Гукасян, яка отримала $1 тис неправомірної вигоди за сприяння у закритті кримінального провадження. Про це свідчить вирок суду від 12 грудня.

Гукасян працювала в органах прокуратури України з 2004 по 2016 роки. У 2015-2016 рр. вона займала посаду прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1.

За даними прокуратури, у 2011-2015 рр. Сергій Свекленко (знайомий Гукасян) був касиром-оцінювачем ломбарду ПО «Онікс» у Дніпрі. У 2015 р. він прийняв під заставу у ломбард ігрову приставку від постійного клієнта. Останній не мав документів, тому Свекленко оформив договір застави на товариша відвідувача ломбарда, якого у подальшому правоохоронці притягнули до кримінальної відповідальності за грабіж. Тоді ж поліцейські зареєстрували в Єдиному реєстрі досудових розслідувань кримінальне провадження за фактом складання та видачі Свекленком завідомо неправдивого договору фінансового кредиту.

У грудні 2015 р. Гукасян запропонувала Свекленку вплинути на прокурора, щоб той не притягував Свекленка до кримінальної відповідальності. За таку послугу Гукасян попросила надати їй неправомірну вигоду в сумі $1000.

У січні 2016 р. Гукасян отримала гроші, після чого її затримали правоохоронці.

В судовому засіданні обвинувачена свою вину не визнала та відмовилась від дачі пояснень.

Захист Гукасян намагався довести, що Свекленко провокував обвинувачену вчинити злочин як агент-провокатор. Втім, докази адвоката (в тому числі щодо процесуальних порушень та недопустимості доказів слідства) суд відхилив і вирішив, що вина Гукасян у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення підтверджується дослідженими доказами у їх сукупності.

В результаті суд врахував, що Гукасян вперше притягується до кримінальної відповідальності, вона є опікуном двох малолітніх дітей, батьки яких загинули, має задовільну характеристику за місцем реєстрації і призначив їй покарання у вигляді 25,5 тис грн. штрафу з позбавленням права обіймати посади в органах прокуратури строком на три роки.