«ОГХК» поза «Прозорро» злила перелицьованому фавориту Журила 402 мільйони на перевезення
19.12.2019   //  

Філії ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» 27 листопада і 3 грудня уклали чотири угоди з ТОВ «Юнайтед Глобал Лоджистік» про транспортні послуги на загальну суму 402,04 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На 2020 рік «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» замовляє залізничні перевезення і транспортне обробляння вантажів на суму 349,77 млн грн., а «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» – на суму 52,27 млн грн.

Комплексна ставка за транспортне обробляння вантажів у портах «Чорноморськ», «Одеса» і «Южний» для «Іршанського ГЗК» дорівнює 270 грн./т, плата за зберігання понад 20 діб – 1,70 грн./т, а плата за послуги митних брокерів – 475 грн./шт. без ПДВ. Рік тому ставка від цієї ж фірми була трохи вищою – 292 грн./т, плата за зберігання понад 25 діб на третину нижчою – 1,27 грн./т, а плата за послуги митних брокерів такою самою.

Комбінати «ОГХК» провели нинішні закупівлі як комерційні торги на майданчику «zakupki.prom.ua», а потім опублікували звіти про укладені договори у «Прозорро».

На торгах щодо перевезень єдиним конкурентом було ТОВ «Трансінвестторг» Тараса Ігоревича та Ігоря Володимировича Піскунів із Дніпра. Останній раніше також володів нині ліквідованим дніпровським ТОВ «Укрмегатранс» разом із Володимиром Діхтярем.

Вартість договорів перевищувала поріг для звичайних замовників на товари і послуги у 200 тис грн., після якого гірники мали би проводити відкриті торги за законом «Про публічні закупівлі» на одному з авторизованих у системі «Прозорро» майданчиків.

Раніше комбінати «ОГХК» проводили закупівлі через відкриті торги у «Прозорро». Отже, тоді вони вважали, що є замовниками у розумінні закону «Про публічні закупівлі» та мають проводити тендери за вимогами цього закону лише на майданчиках, підключених до «Прозорро». Однак у 2018 році вони перейшли на приватний майданчик і звіти.

Створена в серпні 2018 року одеська «Юнайтед Глобал Лоджистік» належить директору Олександру Кулику з Одеси – власнику чорноморського ТОВ «Смак Груп» на чолі з Оленою Потаповою. Свого часу він володів одеською фірмою «Арена Марин», яка раніше отримувала транспортні підряди «ОГХК», а в 2018 році її переписали на Євгена Ричагова.

«Арена Марин» прописана із переможцем на Польському узвозі, буд. 11, 9 пов., оф. 7. Із 2015 року вона отримала транспортних підрядів виключно «ОГХК» на 300,19 млн грн.