Суд виправдав митника, якого звинувачували у отриманні хабара за фіктивну допомогу у розмитненні авто
18.12.2019   //  

Комунарський райсуд Запоріжжя вироком від 11 грудня виправдав запорізького митника Андрія Стасюка у отриманні хабара та оштрафував Сергія Єрьоменка за підбурення і отримання 500 доларів за фіктивну допомогу у розмитненні автомобіля. Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя».

Згідно з матеріалами справи, Єрьоменко у 2017 р. домовився з головним держінспектором митного поста «Запоріжжя – центральний» Запорізької митниці ДФС Стасюком (потім він виконував обов`язки заступника начальника митного поста) про надання директору ТОВ «Експорт Трейд Капітал» консультації з приводу розмитнення вантажного автомобіля. (Єрьоменко вказував, що знайомий з керівниками різних держорганів, оскільки був головою люстраційного комітету при Запорізької ОДА).

Невдовзі після цієї зустрічі, Єрьоменко повідомив (у будівлі Запорізької ОДА) директору «Експорт Трейд Капітал», що для розмитнення авто за нижчою вартістю той має вказати в документах його несправжню вартість та передати митнику $1 тис хабарf. Зрештою, сума митних платежів мала б скласти 37 тис грн. замість 88 тис грн.

Директор фірми після пропозиції Єрьоменка одразу ж звернувся до поліції (за його словами, бо керує Всеукраїнською антикорупційною спілкою громадян).

Надалі директор фірми гроші Сергієві Єрьоменку двома частинами передав. Той розділив їх з митником, і невдовзі обох затримали. Сергієві Єрьоменку інкримінували пособництво в проханні службовою особою неправомірної вигоди та пособництво в її одержанні. Ймовірний злочин Андрія Стасюка силовики кваліфікували як прохання та отримання неправомірної вигоди.

Обидва підсудні свою вину заперечували. Єрьоменко вказував, що $500 призначалися як пожертва на волонтерську діяльність з боку директора фірми за консультацію з розмитнення. Другу ж частину грошей він повернув директору, коли той сказав, що це хабар і його треба передати митнику. Стасюк вказував, що про хабар нічого не знає і навіть не брав участь у розмитненні автомобіля – лише порекомендував директору фірми, щоб той звернувся до брокера, якщо хоче розмитнити автомобіль.

Суд спершу перекваліфікував звинувачення для Єрьоменка (підбурювання до закінченого замаху на надання неправомірної вигоди та заволодіння майном шляхом обману), а потім оштрафував його на 10,2 тис грн. Андрія Стасюка ж визнали невинуватим.

Так, стосовно невинуватості митника вказувалося, що під час зустрічі з директором фірми та Єрьоменком, Стасюк про необхідність передачі грошей нічого не казав. Про участь митника у злочині директор фірми знав лише зі слів Єрьоменка. Окрім цього, після проведення митних процедур, вартість автомобіля відповідала ринковій, і навіть була найбільшою серед подібних розмитнених авто на той день в Україні. Участь у розмитнені цього автомобіля Стасюк не брав, за це відповідав один із митних інспекторів та брокер. Стосовно наявності слідів від помічених грошей на руках митника, то вони могли з’явитися під час його рукостискання з Єрьоменком при зустрічі. Щодо наявності грошей у кабінеті заступника начальника митного посту, то, за словами Стасюка, він розташований не в зоні митного контролю і до нього має вільний доступ будь-яка особа. Сам суд вказував, що вилучення грошей з кабінету заступника не свідчить про те, що їх отримав Андрій Стасюк.

Водночас, винуватість Єрьоменка підтверджується, зокрема: аудіо- та відеозаписами отримання хабарf, експертизою про наявність слідів від мічених грошей на руках Єрьоменка, протоколом щодо вилучення помічених коштів.

Стосовно перекваліфікації злочину, то за словами самого ж Єрьоменка, він не міг впливати на митників і не мав намір передавати гроші, а лише привласнив хабар (частину – $500). Тому цей злочин слід кваліфікувати як «шахрайство». Окрім цього, Єрьоменко наполягав на передачі хабара, тому обвинувачення слід доповнити статтею «підбурювання до замаху на давання хабара».

Один з свідків у суді – голова громадського об`єднання «Запорізький народний блок» – вказував, що Сергій Єрьоменко є його заступником і відповідає за боротьбу з корупцією у держорганах. Їхній офіс знаходиться у Запорізькій облраді. Вказане провадження є провокацією з боку правоохоронних органів, направленою не тільки на дискредитацію Єрьоменка, а і взагалі діяльності об`єднання.

Ще троє невказаних свідків зазначали, що вони в різний час були обвинуваченими у отриманні неправомірної вигоди. Викривачем у цих провадженнях був також вказаний директор фірми (чоловік, який хотів розмитнити автівку). Вказане провадження вважають провокацією зі сторони силовиків.