Поліція завела справу через можливо фіктивну купівлю ДПЗКУ зернових на 20 мільйонів
18.12.2019   //  

Поліція підозрює посадовців АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» в розтраті коштів через укладання угод з ТОВ «Оптима Альянс» на закупівлю пшениці та ячменя на суму 19,57 млн грн.

Про це стало відомо з ухвал Подільського районного суду Києва, куди слідчий звернувся з клопотаннями в кримінальному провадженні №42019101070000288 від 19.11.2019 р.
Слідство встановило, в 2019 році ДПЗКУ уклала з «Оптима Альянс» договори про закупівлю ячменю 3 класу та пшениці 4 класу вартістю 19,57 млн грн. В свою чергу фірма закупила зернові у фірм ознаками фіктивності – ТОВ «Нюкстіл» та ТОВ «Актів Райс», на загальну суму 18,09 млн грн. Ці фірми також не були виробниками зерна, а купили його у ТОВ «Олкар Стандарт» та  ТОВ «Спецрента», яких поліція також називає фіктивними.

При цьому, за висновками Офісу великих платників податків, жодна зі згаданих чотирьох фірм не мала змоги поставити пшеницю та ячмінь «Оптима Альянс». Відповідно, остання також не мала можливості виконати угоди з ДПЗКУ. Але держпідприємство повністю перерахувало 19,57 млн грн. на рахунки фірми, пізніше кошти були перераховані згаданим вище продавцям зерна «Спецрента»,  «Нюкстіл», «Олкар Стандарт» та «Актів Райс».

В суді прокурор клопотав про доступ до банківських рахунків фігурантів справ і суд ці клопотання задовольнив.

«Оптима Альянс» зареєстроване в Кропивницькому в січні 2019 року, її засновницею була Катеринна Панна. Після реєстрації фірма декілька разів міняла власників і зараз записана на мешканця Києва Олександра Пронюткіна. Він вказаний засновником майже двох десятка підприємств з різних міст України з різними видами діяльності. За даними «Прозорро», «Оптима Альянс» мали лише дрібні замовлення психоневрологічних інтернатів Миколаївської області на поставку харчів, загальна суму цих договір склала 243 тис грн.

З січня 2018 року ДПЗКУ очолювала Ірина Марченко. На засіданні уряду 4 грудня 2019 року в.о. керівника компанії було призначено громадянина Великобританії Саймона Чернявського. Раніше він був гендиректором «Мрія Агрохолдинг» Миколи Гути, його призначили після дефолту компанії.