Окружний суд скасував рішення ДАБІ, щоб фірма добудувала офіси у садибній частині Печерська
18.12.2019   //  

Суд визнав протиправним та скасував рішення головного інспектора будівельного нагляду Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві про скасування містобудівних умов та обмежень забудови ділянки по вул. Новоселицькій, 17, 19, 21 та по вул. Буслівській, 8. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду Києва (суддя Федорчук А.Б.) від 6 грудня.

30 жовтня 2013 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав компанії «Ітертех Інвест» містобудівні умови та обмеження на будівництво житлових будинків на вказаних ділянках.

У грудні 2016 року головний інспектор будівельного нагляду Департаменту ДАБІ у м, Києві видав рішення про скасування вказаних МУО. Він встановив, що МУО видані на будівництво 5-поверхових будинків, у той час як відповідно до Генплану Києва – це території садибної забудови, тобто висотність не може перевищувати 4 поверхів. Відтак, наміри забудови суперечать Генплану.

У березні 2017 року ОАСК відкрив провадження за позовом Департаменту містобудування КМДА проти ДАБІ з вимогою скасувати рішення інспектора. І 6 грудня цього року суд виніс рішення, задовольнивши позов Департаменту КМДА. Суд назвав рішення інспектора будівельного нагляду необґрунтованим і прийнятим за відсутності законних підстав. Зокрема, суддя вважає, що інспектор ДАБІ у 2016 році не мав права перевіряти МУО, видані у 2013 році.

ТОВ «Ітертех Інвест» з 2013 року є власником ділянок по вул, Новоселицькій, 17, 19, 21 та по вул, Буслівській, 8 (загальною площею 0,33 га). Відповідно до даних ДАБІ, компанія ще у 2013 році отримувала дозвіл на будівництво адміністративно-офісної будівлі на цих ділянках.

Між тим, «Ітертех Інвесту» поруч належать ще 12 ділянок по вул. Новоселицька, 3-12, а також по вул. Добролюбова, 4 і 6А загальною площею 0,86 га, де побудовано ЖК Renaissance Residence, однак який, за даними lun.ua, не введений в експлуатацію. Зауважимо, що це все території садибної забудови. Разом з тим збудовано 6 житлових будинків висотою від 3 до 9 поверхів.

Засновником і керівником ТОВ «Ітертех Інвест» є Михайло Овдієнко. Він також був власником ТОВ «Ренессанс» (ліквідоване у грудні цього року), яким до нього з 2004 по 2011 рр офіційно володіли Людмила Зайчук та Олена Зайчук. Також із Оленою Зайчук Овдієнко був співзасновником ТОВ «Стандарт-А», яке було ліквідоване влітку цього року.

Людмила Зайчук та Олена Зайчук – це дружина і донька колишнього посла України в Чехії Бориса Зайчука. На початку 1990-х він був замголови Київо-Святошинської РДА, а потім до 2007 року очолював Пенсійний фонд України. Його брат-близнюк Валентин Зайчук – колишній керівник Апарату Верховної Ради (2002-2015).