«Енергоатом» замовив обладнання на 27 мільйонів євро путінському заводу, який планують переписати на корейців
18.12.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 13 грудня за уклало угоду з фірмою «Škoda JS a.s.» (Чехія) про купівлю обладнання на 26,93 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До липня 2022 року для блоків №1-2 Рівненської АЕС поставлять 76 приводів органів регулювання системи управління та захисту реактора типу ПРО-М по 343 тис євро.

Ще замовили один прилад вимірювання крутного моменту типу МКМ-3 за 147 тис євро, а також різні джгути електродвигуна і лінійних датчиків та конектори на суму 695 тис євро.

Строк служби становить 25 років, а гарантійний строк експлуатації – чотири роки.

Нинішню закупівлю провели за переговорною процедурою «через об’єктивну відсутність конкуренції в тому числі з технічних причин». В обґрунтуванні сказано, що зараз на цих блоках використовуються приводи виробництва «Іжорські заводи» (Росія) та «Škoda JS», 15-річний строк служби яких спливає у 2021-2022 роках. Замовник проаналізував ринок і виявив, що з 2010 року на реакторах ВВЕР-440 у Європі використовуються модернізовані приводи виробництва «Škoda JS» зі строком служби 25 років. Йдеться про АЕС Дуковани, Пакш, Богуніце та Моховце. Компанія «Škoda JS» нікому не передавала повноваження і права щодо виготовлення й продажу цих приводів, тому їх можна купити лише в неї.

Чеська «Škoda JS» належить російській групі «Объединенные машиностроительные заводы» («ОМЗ»). Її контролює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» Юрія Ковальчука – представника найближчого оточення Володимира Путіна.

У травні 2018 року ризький оглядач «Energy Intelligence» Гарі Піч писав із посиланням на джерела, що «Газпромбанк» веде переговори з французами про продаж частини або всього пакету акцій «ОМЗ». За так званим правилом 50%, яке Міністерство фінансів США застосовує до власності під санкціями, «Газпромбанку» довелось би відмовитися принаймні від 35% акцій «ОМЗ», щоб зняти санкції з «Skoda JS». Або, що, на думку Піча, більш імовірно, «ОМЗ» повинен був би продати контрольний пакет акцій «Skoda JS».

Згідно чеського реєстру «Skoda JS» досі повністю належить голландській «OMZ B.V.».

Однак днями чеські ЗМІ повідомили, що інвесткомпанія «Korea Heavy Industry & Development» («KHIND», Корея) хоче купити чеську «Skoda JS». Угода вартістю в кількасот мільйонів євро може бути закрита у першій половині 2020 року. Створена в 2015 році корейська «KHIND» писала в 2018 році на своєму сайті, що за участі Росії будуватиме вантажну залізничну лінію Кошице (Словаччина) – Братислава (Словаччина) – Відень (Австрія).

Нагадаємо, в Україні, Швейцарії та Чехії правоохоронці розслідують справи щодо хабара від «Skoda JS» українському нардепу Миколі Мартиненку («Народний фронт»), близькому до тепер уже колишнього прем’єра Арсенія Яценюка. Мартиненко кілька скликань Верховної Ради очолював комітет з палива і енергетики та вважався куратором «Енергоатому». У грудні 2015 року він склав депутатський мандат. Восени 2018 року САП зачитала в суді обвинувальний акт щодо Мартиненка та інших фігурантів справи.

В Україні «Skoda JS» отримувала підряди виключно в «Енергоатому». Останній називає її можливим підрядником із добудови двох незавершених енергоблоків Хмельницької АЕС.