ДАСУ збудилась на розіграш 950 мільйонів на харчових тендерах комунальників Труханова
18.12.2019   //  

Державна аудиторська служба Південного офісу розпочала аналіз 72 тендерів на закупівлю продуктів харчування комунальними установами «Центр фінансування та господарської діяльності закладів та установ системи освіти» у чотирьох районах Одеси. Про це повідомив головний аудитор Служби на своїй сторінці у FB.

Йдеться про активні тендери у Київському, Малиновському, Приморському та Суворівському районах загальною очікуваною вартістю 950 млн грн.

Низка тендерів перебувають на етапі кваліфікації переможця. 12 грудня Держаудитслужба Південного офісу прийняла рішення про початок моніторингу згаданих закупівель. Підставою стали виявлені ознаки порушень законодавства у сфері публічних закупівель.

Зокрема, аудитори відзначили, що учасниками усіх тендерів стали всього три компанії: ТОВ «Одеська продуктова компанія», ТОВ «Фабрика смаку» та ТОВ «Проект Інвест ХХІ».

Проте пропозиції усіх учасників не відповідали вимогам тендерної документації замовника. Так, «Фабрика смаку» не підтвердила належну підготовку осіб, відповідальних за контроль небезпечних факторів при виробництві продуктів харчування, а крім того надала неповний пакет документів.

Щодо «Проект Інвесту ХХІ», то своїй конкурсній заявці компанія зафіксувала наявність складських приміщень загальною площею 610,8 кв. м, проте санітарна обробка складських приміщень була проведена на площі у 400 кв. м.

Насамкінець, третій з учасників, «Одеська продуктова компанія», у пакеті конкурсних документів надала сертифікат якості на рибу та морепродукти, завезені в Україну, котрий містить накладення тексту на текст, а частина цього документу не містить перекладу. Додатково замість експлуатаційного дозволу на використання матеріально-технічної бази, компанія надала відомості про реєстрацію потужностей.

ТОВ «Одеська продуктова компанія» належить Тетяні Цигановській. Раніше власником компанії був Максим Севастьянов, а до нього – Сергій Павлов.

ТОВ «Проект Інвест ХХІ» заснували у квітні 2011 року Владислав Теслюк і Наталя Фомина. Остання зараз є директором та одноосібним власником фірми. Також вона відома як член Ліберально-гуманістичної партії «Товариш», від якої у 2010-му балотувалася до Одеської міськради, однак не пройшла.

За даними місцевих ЗМІ, ця фірма входить до групи ГЕРЦ Констятина Ткача, який користується підтримкою з боку мера Одеси Геннадія Труханова.

Одеська «Фабрика смаку» зі статутним капіталом 1 тис. грн  заснована Тетяною Голубіною та Ігорем Левінзоном, який раніше співволодів ТОВ «ЗИИЛ» з Ігорем Заварінським. Тепер ця фірма носить назву ТОВ «Київмілгруп», а записана у рівних долях на «Фабрику смаку» та Світлану Цою. Левінзон же виступає бенефіціарним власником згаданої компанії.

Також Левінзон раніше значився власником ТОВ «Тонар К» і ТОВ «Біт-Юг». Останнє підприємство місцеві журналісти пов’язували з екс-нардепом від Партії регіонів Олександром Пресманом, називаючи його монополістом на ринку харчування для шкіл та лікарень. Пресман свій зв’язок із фірмою не визнавав.