АМКУ просять розслідувати біржові торги, що допомогли «Нафтогазу» збільшити ціни на газ на 7-9%
18.12.2019   //  

Міністерство енергетики та захисту довкілля попросило Антимонопольний комітет України провести дослідження на предмет можливої змови під час продажу приватними підприємствами газу на «Українській енергетичній біржі», що спровокувало ріст відпускних цін для НАК «Нафтогаз Україна».

Про це йдеться в листі міністра Олексія Оржеля до АМКУ, який опублікували «Українські новини» у матеріалі Юрія Дощатова.

Відповідно до постанови Кабміна від квітня 2019 року, ціна продажу газу НАК «Нафтогаз України» на внутрішньому ринку формується з декількох факторів, один з яких це середньозважена ціна місячного ресурсу за результатами електронних торгів на Товарній біржі «Українська енергетична біржа».

Так, 29 жовтня було укладено дві біржові угоди, згідно з якими компанії-ініціатори торгів ТОВ «Еру-Трейдинг» та СП «Полтавська газонафтова компанія» продали 17 млн куб м природного газу ресурсу листопада. Середньозважена ціна проданого палива склала 6 082,35 гривень за тисячу кубометрів.

В листі міністр Орель вказує, що саме ці дві угоди спровокували суттєве підвищення показника середньозваженої ціни, без них вона становила б 5 484,12 гривень за тисячу кубометрів, що менше майже на 395 грн. від прейскуранту на природній газ із ресурсів НАК «Нафтогаз України» на листопад місяць для постачальників газу побутовим споживачам.

Розрахунки показують, що угоди на біржі дозволили зрости ціні «Нафтогаза» на 7%.

Орель вказав АМКУ, що аналогічна ситуація склалася з визначення ціни природного газу на грудень. Так само, 29 числа, в останні робочий день листопаду, було укладено три угоди, за якими ТОВ «Синергія газ енерджи» та ТОВ «Євроенерготрейд» продали 15 млн куб м газу за середньою ціною 6 137,33 гривень за тисячу кубометрів. Це призвело до зростання на 464 грн. відпускної ціни НАК(8,5%).

«На думку Мінекоенерго, зазначені дії могли вплинути на формування ціни, в сторону збільшення, для постачальників природного газу для потреб побутових споживачів та НАК «Нафтогаз України» для отримання надприбутків», – сказано в листі за підписом Оржеля.

«Еру Трейдінг» належить Ярославу Мудрому і Дейлу Перрі (США). До кінця 2018 року її співвласником був Андрій Фаворов, який вийшов с числа засновників разом з призначенням директором інтегрованого газового бізнесу ПАТ «НАК «Нафтогаз України». «Еру трейдінг» почала вигравати газові тендери «Укртрансгазу» у 2016 році після призначення головою «Нафтогазу» Андрія Коболєва. Після призначення Фаворова в «Нафтогаз» «Еру трейдінг» почала поставляти «Укртрансгазу» не тільки газ, а і електроенергію.

У свою чергу Юрій Вітренко, який до листопада минулого року був головним виконавчим директором «Нафтогазу», запідозрив, що у четвертому кварталі 2018 року «Нафтогаз» продавав колишній фірмі Фаворова газ зі своїх сховищ за заниженою ціною. Замовлений НАКом  аудит у «KPMG Advisory GmbH» не виявив преференцій для «Еру трейдінг».

«Полтавська газонафтова компанія» є основним активом в Україні британської компанії «JKX Oil&Gas PLC», найбільшими акціонером останньої є «Eclairs Group» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова (27%), та «Cascade Investment Fund» Віталія Хомутинніка (20%).

Власником «Синергія газ енерджи» вказаний Олег Гурин з Полтави. Фірма має ліцензію на постачання природного газу.

Власниками черкаського «Євроенерготрейд» є Леонід Андрущак, Георгій Сахаров та Руслан Шерстюк. Має ліцензії на постачання електроенергії та природного газу.