Уцінену Херсонську нафтоперевалку купили спонсори Зеленського з оточення Антонова
17.12.2019   //  

Власником Херсонського нафтоперевалочного комплексу стало ТОВ «Варуна-Вест» з орбіти  власника АТ «Концерн Галнафтогаз» (бренд «Окко») Віталія Антонова.

Про це написало видання «Олігарх».

Офіційно власником майже 100% «Варуна-Вест» є пайовий венчурний інвестфонд «Вест Фінанс», яким керує львівське ТОВ «Компанія з управління активами «Актив». Бенефіціарами «Варуна-Вест» вказані Іван Коцьо, Богдан Куспісь, Анатолій Гурський та Ігор Таранський. Вони були крупними донорами виборчої кампанії Володимира Зеленського, перерахувавши через ТОВ «Агроче Плюс» і «Інтеренерготрейд» до його виборчого фонду 6 млн грн.

В річному звіті за 2018 рік «Галнафтогаз» вказав, що ще в 2015 придбав частку в «Варуна-Вест». А власник «Галнафтогазу» Віталій Антонов був бенефіціаром фірми через ТОВ «Окко-рітейл» до середини червня 2019 року.

«Варуна-Вест» зареєстроване у Львові на вул. Богданівській 15-А. В цій будівлі прописні компанії, які прямо або опосередковано належать Антонову. Мова йде про ПП «Автотранском», ТОВ «Град», ТОВ «Піонер Девелопмент», ТОВ «Палта» та ПП «Львівнафтопродукт».

Саме після виходу «Окко-рітейл» власником покупця херсонської перевалки стала «КУА «Актив», яка обмінювалася бізнес-активами зі структурами Антонова. Також КУА через венчурний інвестфонд володіє крупними пакетами акцій Львівського хлібокомбінату (42%) та Львівського хлібзаводу (25%). Обидва ці підприємства входять в «Концерн Хлібпром», який контролює Антонов.

Від «Наших грошей»

Майно Херсонського нафтоперевалочного комплексу було арештовано в квітні 2014-го ухвалою Печерського райсуду Києва  в рамках кримінального провадження №

12014160020000076 за фактами неправомірних дій групи компаній СЄПЕК Сергія Курченка. Управлінням комплексом здійснювало ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», підпорядкованому міністерству енергетики.

26 липня 2019 р. ухвалою Київського райсуду Одеси нафтоперевалку відібрали у ДП АРМА, а майже через місяць Агентство уклало договір управління комплексом з ТОВ «Вествайт трейд», що нібито сиділо в закритому офісі в магазині косметики, НАБУ по цьому епізоду відкрило кримінальне провадження.

5 листопада 2019-го АРМА розірвала договір із «Вествайт».

Більше АРМА нічого зробити не встигла, бо нафтоперевалку продав через ДП СЕТАМ відділ примусового виконання рішень департаменту Державної виконавчої служби Мін’юсту в рамках виконавчого провадження №48395317.

9 жовтня виконавці  виставили нафтоперевалку на продаж уперше за 201,4 млн грн, але з 6 учасників ніхто не сплатив гарантійного внеску, тому торги не відбулися. На повторних торгах 18 листопада лот за процедурою уцінили, стартова ціна склала 161, 19 млн грн. переможців торгів став учасник, що заплатив за комплекс 200 млн грн.