Після призначення нового керівника у «чорнобильців» з’явився новий фаворит замість Микитася
17.12.2019   //  

ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» у межах двох контрактів у листопаді-грудні замовило ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» роботи з реконструкції та будівництва на території зони відчуження Іванківського району на Київщині на 138,20 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

У межах двох договорів замовлено:

  • Будівництво «під ключ» інженерно-транспортних мереж сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів (ВАВ), які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС у зоні відчуження за 68 млн грн;
  • Реконструкцію ПС 110/10 кВ «Буряківка» на території комплексу виробництв «Вектор» у зоні відчуження Іванківського району Київської області за 70,20 млн грн.

Умовами договорів закладена можливість проведення 100% передоплати етапів виконуваних робіт.

Підрядник, ТОВ «СТМ-Енерго» прийшов із досвідом аналогічних робіт – щодо технічного переоснащення котлоагрегату Трипільської ТЕС за замовленням ПАТ «Центренерго» та щодо модернізації тягової підстанції Власівка РФ «Південна залізниця».

Також компанія планує залучити субпідрядника для виготовлення проектних робіт (5% робіт за обома договорами). Ним стане компанія з Харкова – ТОВ «Укратоменергопроект» Саркіса Симов’яна. Відзначимо, що Симов’ян значився у переліку «Армянської еліти Харкова» разом з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

У 2016 році «СТМ-Енерго» було записане на Андрія Онупрієнка з Харківщини. Уже через кілька місяців «СТМ-Енерго» почало отримувати свої перші бюджетні підряди – у ПАТ «Центренерго» Трипільської ТЕС.

У травні 2016 року, тобто незадовго до зайняття посади керівника та у подальшому придбання підприємства зі статутним капіталом 2 млн грн, на той час тридцятилітній Андрій Онупрієнко шукав роботу у Києві з готовністю переїхати до Львова, Одеси чи інших країн. У якості досвіду роботи писав про працю провідним інженером у «Duglas Alliance Ltd.» (про скандальне будівництво фірмою, пов’язаною з Юрієм Бойком, гідроелектростанції в Екваторіальній Гвінеї писав «Цензор.нет»). До цього, два роки працював у харківському ТОВ «Луч», а з 2008 по 2011 – у ПАТ «Укргідропроект».

Всього за чотири роки існування «Прозорро» Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприєство з поводженням з радіоактивними відходами» провело тендери на 570 млн грн. З них левову частку отримали лише три фірми – 492 млн грн.

138 млн грн отримало ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго».

92 млн грн отримало ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» – це фірма, що записана на дружину скандального забудовника Максима Микитася. Ця ж фірма у липні 2019 отримала замовлення ДСП «Чорнобильська АЕС» Держагентства з управління зоною відчуження на демонтаж старого «Укриття» вартістю 2,08 млрд грн.

262 млн грн отримала Корпорація «Укртрансбуд», що теж входить в корпорацию «Укрбуд» Микитася.

Нещодавно у «Дозорро» опублікували дані щодо головних освоювачів коштів на «чорнобильських тендерах» – за період з 2011 року майже 4,5 млрд гривень освоїли переплетені між собою компанії ПАТ «Укренергомонтаж», ТОВ «БК “Укрбудмонтаж”» Микитася.

Довідково:

Керівником ДСП «ЦППРВ» з березня 2019 року є Сергій Костюк.

У 2014 році Костюка затримували як керівника «Укргазвидобування», а у 2018-му він став директором ДСП «Чорнобильський спецкомбінат». Засновником цього держпідприємства, як і «ЦППРВ», є Державне агентство з управління зоною відчуження (ДАЗВ), керівником якого на час призначення Костюка був Віталій Петрук, звільнений у жовтні цього року.

Радником Петрука був Євген Гетьман – нинішній заступник керівника «ЦППРВ» з розвитку та міжнародного співробітництва та претендент на крісло голови «ДАЗВ». Також Гетьман був заступником генерального директора державної корпорації «УДО “Радон”» Андрія Бургомістренка – попередника Костюка на посаді директора ЦППРВ.

Обов’язки з вирішення питань, пов’язаних з радіоактивними відходами, перейшли у відання ЦППРВ лише цього року, коли екс-прем’єр-міністр Володимир Гройсман у квітні 2019-го підписав розпорядження про ліквідацію «Радону».

Нагадаємо, Національне агентство з питань державної служби уже за другою спробою проводить конкурс на зайняття посади голови ДАЗВ. До співбесіди допущені 12-ть кандидатів-претендентів: Геннадій Вдовиченко, Марина Алтухова, Євген Гетьман, Сергій Калашник, Джорж Папарига, Андрій Пономарьов, Катерина Павлова, Андрій Пляцко, Тарас Ткачук, Максим Шевчук, Микола Гронь та Олексій Сніховський.

Юлія Костюк, “Наші гроші”