Після чотирьох років судів АМКУ не захистив власне рішення про відміну торгів за скаргою неучасника
15.12.2019   //  

Касаційний адміністративний суд підтримав позовні вимоги ТОВ «ТД “Н’ю-Лайн”» проти Антимонопольного комітету щодо визнання недійсним рішення Тендерної колегії АМКУ від листопада 2015 року. Про це свідчить постанова суду від 6 грудня.

Йдеться про спір, що виник на основі подій у межах закупівлі КП «Спорт-Дніпро» Дніпропетровської міськради семи міні футбольних полів. Тендер був оголошений у серпні 2015 року.

На час завершення строку подання пропозицій свої заявки на участь у конкурсі подали дві компанії – ТОВ «ТД “Н’ю-Лайн”» та ТОВ «Дитячі та спортивні майданчики».

У переддень розкриття тендерних пропозицій, 16 вересня 2015 року, ще одна компанія, ТОВ «Меркурій капітал ЛТД», подала в АМКУ скаргу на порушення з боку замовника.

13 жовтня Тендерна колегія АМКУ розглянула скаргу компанії, відмовившись задовольняти її вимоги. Проте, сам розгляд регулятором скарги означав призупинення процедури, а отже замовник не міг розкрити тендерні пропозиції учасників 17 вересня, як було заплановано, – і до моменту прийняття рішення за скаргою.

Проте уже 22 жовтня те ж ТОВ «Меркурій капітал ЛТД» подало на розгляд АМКУ другу скаргу. Цього разу – щодо порушення замовником порядку проведення закупівлі, мовляв, замовник  оприлюднив на порталі кінцевий строк розкриття пропозицій – 17 вересня, однак фактично розкриття відбулось 19 жовтня, без попереднього зазначення цієї дати у тендерній документації. Як переконував скаржник, його позбавили можливості подати свою пропозицію та взяти участь у конкурсі.

Тендерна колегія Комітету підтвердила факт порушення і зобов’язала замовника відмінити процедуру. Проте, розглянувши матеріали справи за позовом ТОВ «ТД “Н’ю-Лайн”» проти АМКУ, Верховний суд дійшов до висновку про необґрунтованість рішення Тендерної колегії Комітету.

Суд пояснив, що до моменту розгляду антимонопольниками скарги, замовник не міг провести розкриття пропозицій учасників, а отже невнесення змін до тендерної документації в частині зміни строку подання – не є порушенням. Зокрема й тому, що дата розкриття пропозицій була змінена не у зв’язку з рішенням замовника або за результатами звернень учасників, а на підставі рішення Тендерної колегії АМКУ.

«Про прийняте рішення колегія АМК України зобов`язана була повідомити скаржника, замовника та інших зацікавлених осіб, відтак, ТОВ «Меркурій капітал ЛТД» володів інформацією про призупинення процедури закупівлі», – резюмував суд.

Нагадаємо, раніше ТОВ «ТД “Н’ю-Лайн”» у судовому порядку добилось підписання із КП «Спорт-Дніпро» контракту за наслідками спірної закупівлі.

Після оскаржень дій комунальників в АМКУ сам замовник відмінив торги та не став підписувати з потенційним переможцем договір, посилаючись на сплив 30-тиденного строку для його підписання. Проте суд вирішив, що строк підписання не був порушений, оскільки його перебіг зупинявся з зв’язку з оскарженням результатів закупівлі.