У Кличка за рентген-обладнання віддають 90 мільйонів
13.12.2019   //  

До кінця року на замовлення Департаменту охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації (КМДА) ТОВ «Медігран Україна», ТОВ «Ксенко», ТОВ «Євромедпроект» і ТОВ «Медгарант» поставлять в установи охорони здоров’я Києва 15 комплектів рентгенівського обладнання за майже 88 млн грн. Про це написала Олеся Данілова у виданні «КиевVласть» з посиланням на «Прозорро».

З 28 листопада по 2 грудня Департамент охорони здоров’я КМДА уклав 6 договорів (по 6 лотах) з чотирма компаніями на закупівлю рентгенівських апаратів для закладів охорони здоров’я Києва.

Так, «Медігран Україна» за 14,48 млн грн. має поставити 5 мобільних радіографічних приладів Visitor T30 C-DR (2,8 млн грн. за 1 шт.) виробництва Villa Sistemi Medicali (Італія).

Другий договір укладено з «Ксенко» на поставку однієї рентгенографічною стаціонарної цифрової системи POLYRAD S на два робочих місця виробництва Radiology S A (Іспанія) за 4,55 млн грн.

Третю угоду на поставку двох комплектів рентгенографічною стаціонарної цифрової системи виробництва Radiology S A (Іспанія), марка – UNIVERSAL X URS Департамент охорони здоров’я КМДА теж підписав з «Ксенко». Ціна договору склала 8,3 млн грн. (4,17 млн ​​грн. за один комплект).

За умовами четвертого договору, профільний департамент КМДА закупив у «Ксенко» рентгенографічну та флюорографічну стаціонарну цифрову систему марки XCELLENCE DYNAMIC виробництва Radiology S. A. за 11,45 млн грн.

П’ятий договір Департамент охорони здоров’я підписав з «Євромедпроект». Підрядник поставить три комплекти діагностичної цифрової рентгенівської системи на дистанційному управлінні марки DEDALUS MB, IMX-IA в комплекті з принтером для автоматичного друку сухих медичних плівок. Виробник – Imago Radiology SRL (Італія). Ціна – 24,8 млн грн. (8,2 млн грн. за комплект).

І нарешті у «Медгарант» замовили 3 комплекти діагностичної цифрової рентгенографічне і флюорографіческой системи на дистанційному управлінні з плоским детектором марки OPERA T90 cs виробництва General Medical Merate S.p, A (Італія) за 24,2 млн грн. (8,09 млн грн. за 1 комплект).

Всі постачальники медобладнання, з якими уклав угоди Департамент, фігурують в кримінальних справах.

Згідно з ухвалою Заводського райсуду Миколаєва від 2017 р., правоохоронці підозрювали, що в 2016 р. «Медігран Україна» поставило в медичний центр МФ ДП «АМПУ» замість ультразвукової системи E-CUBEinno інший комплект обладнання, візуально схожий на портативний універсальний УЗД-сканер. Крім цього, у поставленого обладнання немає свідоцтва про держареєстрацію в Україні.

«Ксенко» підозрювалось в постачанні за штучно завищеними цінами медтехніки лікувально-профілактичним установам у змові з посадовими особами «Хмельницької обласної дитячої лікарні», «Першої Черкаської міської лікарні», Департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, Кіровоградської обллікарні та Кіровоградського обласного кардіологічного диспансеру.

Правоохоронці підозрювали «Євромедпроект» у поставці за завищеною ціною медобладнання Попаснянській райлікарні (Луганська обл.). Згідно з ухвалою Сєверодонецького міськсуду від 2016 р., поставлена фірмою в жовтні 2017 р. рентгенографічних система Perform-X вартістю 1,7 млн ​​грн. коштує трохи більше 1 млн грн.

З підозрами в таких же зловживаннях зареєстровано кримінальне провадження у відношенні «Медгарант». Правоохоронці вважають, що компанія закупила за 6,2 млн грн. в Китаї комп’ютерний томограф NeoViz 16 ClassicMulti-slice CT Scanner і поставила за договором ДП «Хмельницька служба єдиного замовника» за 8 млн грн. За версією слідства, ціна томографа повинна була скласти максимум 7,4 млн грн. так як слід було б дотримати вимогу постанови Кабміну «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і медичні вироби» про націнку не більше 10%.

Засновником ТОВ «Медігран Україна» є Олег Косюк, директор – Валерій Піцюга. Згідно з «Прозорро», фірма уклала 457 договорів на загальну суму 162 млн грн. Найбільше підрядів компанії дісталося від Департаменту охорони здоров’я КМДА (на 36,2 млн грн.).

ТОВ «Ксенко» засноване Оксаною Грейц, директор – Ігор Жуков. Фірма уклала 319 договорів, вартість яких склала понад 460 млн грн. Від Департаменту охорони здоров’я КМДА раніше фірма отримала підрядів на 39,1 млн грн.

Засновник і директор ТОВ «Євромедпроект» – Юрій Стасько. Підприємство не менш активно бере участь в держзакупівлях. Фірма отримала 113 підрядів на 384 млн грн. Договорів майже на 50 млн грн. з фірмою уклав Департамент охорони здоров’я КМДА.

ТОВ «Медгарант» Олександром Островським, директор – Ольга Кривокобильска. Компанія перемогла в 477 держзакупівлі, було підписано договорів на 2,2 млрд грн. 275 млн грн. фірмі заплатив Департамент охорони здоров’я КМДА, який з жовтня 2017 року очолює Валентина Гінзбург.

Як повідомляли «Наші гроші» «Медгарант» належало до групи братів Германа та Володимира Фісталів.