АМКУ на 270 тисяч оштрафував конкурентів, які розіграли гроші на дорогі овочі для санаторію СБУ
13.12.2019   //  

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафувала ТОВ «Овочі-фрукти» та підприємця Миколу Ткачишина на 272 тис грн. за антиконкурентні дії на торгах. Про це пишуть «Наші гроші. Львів».

Йдеться про їхню участь в закупівлях овочів санаторієм «Трускавець» Служби безпеки України.

Про змову цих учасників на торгах «Наші гроші. Львів» написали в грудні 2018 р. Тоді санаторій «Трускавець» Служби безпеки України підписав два договори на поставку овочів з ТОВ «Овочі-фрукти» за 257,4 тис грн.

На обох торгах єдиним конкурентом фірми був підприємець Микола Ткачишин. В першій закупівлі учасники не змагалися між собою, у другій – двоє знизили свої ціни на 301 грн.

При цьому частину продуктів компанія продавали за завищеними цінами. Наприклад, пекінську капусту вона пропонувала за 28 грн./кг в той час, як на гуртовому ринку «Шувар» вона коштувала 8,5 грн./кг. Також дорогими були помідори та огірки – по 70 грн./кг, хоча на ринку вони коштували в середньому 40 грн./кг.

У тендерній документації конкуренти вказали один номер телефону. Також підприємець Ткачишин та співвласник фірми-конкурента «Овочі-фрукти» Ігор Мельничок були зареєстровані за однією адресою.

Після публікації новини юристи проекту «Тисни» (Bihus.info) надіслали звернення до АМКУ. Комітет також встановив, що учасники використовували спільну ІР-адресу, орендували одне складське приміщення та спільно готували тендерні документи. Відтак конкуренти отримали по 136 тис грн. штрафу. Вони також не зможуть брати участі у відкритих закупівлях протягом трьох років.

Компанія «Овочі-фрукти» та підприємець Микола Ткачишин зареєстровані в Трускавці. Протягом 2018-2019 років фірма отримала замовлень на 7,1 млн грн., а Ткачишин – 1,2 млн грн.