Курченко програв перший суд проти АМКУ про 15-мільйонний штраф за придбання «Брокбізнесбанку»
12.12.2019   //  

Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову Сергія Курченка проти АМКУ про визнання недійсним рішення регулятора у справі про набуття контролю над ПАТ «Брокбізнесбанк» без відповідного дозволу Комітету. Про це свідчить рішення суду від 27 листопада.

Суд спростував усі доводи представника Сергія Курченка щодо незаконності спірного рішення АМКУ. Зокрема про:

  • Необізнаність Курченка, як відповідача у спірній справі, про її розгляд (антимонопольники скерували виклик за адресою реєстрації Курченка, але адвокат наполягав, що той там не проживає і це є «загальновідомим фактом», а отже він був неналежним чином повідомлений про розслідування Комітету. Суд же констатував, що АМКУ вчинив належні дії щодо повідомлення Курченка);
  • Перешкоджання в дослідженні зібраних антимонопольниками фактів через відмову представникові Курченка в ознайомленні з матеріалами спірної справи (Суд же пояснив, що АМКУ і не зобов’язаний показувати відповідачам у справах матеріали з обмеженим доступом);
  • Використання Комітетом недопустимих доказів, а саме відомостей кримінальних проваджень, отриманих від правоохоронних органів (Суд же зіслався на неодноразово оприлюднену позицію Верховного суду по цьому питанню, у якій йдеться про можливість використання Комітетом таких відомостей).

«Питання щодо збору, оцінки та аналізу доказів у справі є компетенцією виключно Комітету. Комітет самостійно визначає джерела, спосіб одержання та обсяг відомостей, які є необхідними для повного і об’єктивного з’ясування обставин справи», – розтлумачив суд.

Відзначимо, суд неодноразово переносив розгляд справи за клопотанням представника позивача, проте відмовив у зупиненні провадження на час розгляду іншої справи проти АМКУ за позовом Курченка. У її межах суд розглядає питання законності використання антимонопольниками матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо Курченка, які лягли в основу спірного рішення Комітету.

До речі, представником Курченка став адвокат Юрій Сухов, який у 2009-2010 роках займав посаду Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики.

Нагадаємо, Сергій Курченко оскаржує рішення АМКУ від 20 листопада 2018 року щодо набуття контролю над ПАТ «Брокбізнесбанк» без отримання дозволу Комітету. За порушення конкурентного законодавства Сергій Курченко отримав 15 млн грн штрафу.

Розслідуванням справи початково займалась на той час державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська. У 2017 році вона підготувала проект рішення у справі. Передбачалось, що штрафи отримають компанії-відповідачі, а не біглий олігарх Сергій Курченко, який перебував і перебуває поза межами України.

Проте, на завершальній стадії справи Юрій Терентьєв відібрав матеріали у Загребельської, а у подальшому вирішив, що штрафувати треба не ТОВки, які брали участь у заволодінні акціями «Брокбізнесбанку» без дозволу Антимонопольного комітету, а бенефіціара цих юроблич, який вже втік до Москви і став недосяжний для українського правосуддя (детальніше тут).