Харчовик Міноборони з групи «білоцерківських» оскаржив штраф від АМКУ у першій інстанції
02.12.2019   //  

Господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ «Візит» проти АМКУ щодо скасування рішення регулятора про накладення на компанію 97,44 млн грн штрафу за спотворення результатів п’яти харчових тендерів Міністерства оборони у 2016 році. Про це свідчить рішення суду від 31 жовтня.

Суд вирішив, що висновки АМКУ про участь у тендерній змові з боку ТОВ «Візит» були передчасними, оскільки регулятор не врахував такі обставини справи:

  • Замовник висував кваліфікаційні вимоги до учасників, які Комітет не врахував, співставляючи їхні цінові пропозиції;
  • Суб’єкти господарювання є вільними у здійсненні ними господарської діяльності, в тому числі мають право відмовлятися від участі у торгах;
  • Розподіл торгів між учасниками за певною «територіальною ознакою» не обов’язково мав бути наслідком домовленостей, а міг мати економічне підґрунтя;
  • Закупівлі були проведені за типом «експеримент із застосування електронних засобів під час здійснення переговорної процедури закупівлі», в рамках якого відбір учасників для проведення переговорів здійснювався шляхом проведення електронного реверсивного аукціону, тож участь могли взяти всі зацікавлені особи.

Додатково суд відзначив, що Комітет помилився, говорячи про однотипність цінових пропозицій учасників. Адже, вони не мали однакових коефіцієнтів – ті мали відхилення, а Комітет математично «округлив». Також суд дорікнув, що антимонопольники не пояснили принципу розподілу відповідачів на групи у спірній справі.

Крім того, суд дійшов до висновку, що:

«Факт подання більшості відмов учасниками торгів 03.03.2016, 04.03.2016 та 09.03.2019 не свідчить про синхронність дій груп учасників торгів, адже подання відмов саме в зазначені дати може бути пояснено тим, що після розкриття пропозицій, яке відбулося 01.03.2016, більшість учасників оцінивши ситуацію впродовж декількох наступних робочих днів подали свої відмови, що виглядає цілком логічним, враховуючи, що дати акцепту замовником пропозицій прогнозувати, з огляду на кількість учасників торгів було складно».

Прикметно, що суд прийняв як належний та допустимий доказ висновки економічної експертизи, надані «Візитом». А саме, в частині «несхожості в оформленні документації учасників».

Нагадаємо, 4 квітня Антимонопольний комітет оштрафував загалом на 869,27 млн грн компанії, які у 2016 році брали участь закупівлях послуг харчування Міністерством оборони на загальну суму 2,20 млрд грн.

АМКУ під керівництвом на той момент державної уповноваженої Агії Загребельської встановив, що 22 фірми подали заявки на торги, але потім організовано відкликали. Це дало можливість отримати підряди за найвищими цінами ТОВ «Геус груп» на 895,92 млн грн, ТОВ «Візит» на 681,61 млн грн, ТОВ «Авіка» на 374,30 млн грн, ПП «Артек-Союз,ЧП» на 345,50 млн грн.

Додамо, 30 жовтня Господарський суд Києва також скасував 32,57 млн грн штрафу для ТОВ «Імпел Гріффін Груп», спійманого на змові у межах тієї ж спірної справи.