Терентьєв оголосив про ліквідацію 18 територіальних відділень АМКУ – перша реакція професійного середовища
29.11.2019   //  

З 24-х обласних територіальних відділень Антимонопольного комітету мають залишити лише шість. Оголошену вчора, 28 листопада, реформу тервідділень АМКУ спеціалісти, колишні та чинні працівники Комітету публічно і непублічно називають руйнівною для системи антимонопольних органів.

Як повідомили в АМКУ, першим етапом реформи буде скорочення територіальних відділень з 24 до 6 міжрегіональних – Північного, Північно-Східного, Придніпровського, Причорноморського, Подільського та Західного. Локально вони знаходитимуться у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Вінниці та Львові. В інших обласних центрах організують відокремлені відділи без статусу юридичної особи.

«Скорочення адміністративних витрат Комітету надасть змогу створити гнучку та ефективну систему із захисту конкуренції та припинення порушень, міжрегіональні відділення отримають найсучасніше методологічне забезпечення, співробітники отримають кращу матеріальну винагороду. Буде остаточно уніфіковано правозастосування в регіонах. Зниження залежності від обласних органів влади дозволить ефективніше боротися із антиконкурентними діями цих органів – створенням бар’єрів для входу на ринок, дискримінаційними умовами в питаннях оренди землі, комунальної власності, доступу до ресурсів тощо. Також очікуваним результатом є зниження потенційних корупційних ризиків», – прогнозують в Комітеті.

Реформу уже прокоментували представники професійного середовища. Наведемо кілька публічних коментарів.

Зоя Борисенко, перша заступниця голови-державна уповноважена АМКУ (грудень 1993-серпень 2001), одна із творців антимонопольної політики України

«Це не реформа, а руйнація системи органів АМК. Тепер в цілому ряді областей вже не буде працюючої системи захисту конкуренції, а буде декілька рабів , які просто збиратимуть інформацію для центрального апарату, який потім навряд впорається з усіма проблемами регіонального бізнесу по всій країні. Вони не можуть впоратися і з глобальними проблемами на загальнодержавному рівні, а на мале і середнє підприємництво і на адмінреформу наплювати…
На перший погляд Ю.Терентьєв має надію, що так звані реформи, суть яких мало хто розуміє, задобрять Кабмін і спасуть його від звільнення. Хай не плекає таких надій. За те, що не пожалів золотий кадровий фонд країни заради мізерної економії на зарплатах бухгалтерів та прибиральниць рано чи пізно відповідальність настане» (повний коментар
тут)

 

Агія Загребельська, державна уповноважена АМКУ (травень 2015-липень 2019):

«В прес-релізі АМКУ ми можемо побачити багато красивих слів про те, що саме таке скорочення дозволить територіальним відділенням працювати ефективно, давати реальні результати, зробить їх відкритими та незалежними. На жаль, це лише слова. Справжня мотивація очільника Комітету, на мою думку, була та є примітивною – мати прямий та простий вплив на прийняття рішень на місцях. Адже шести керівникам ТВ давати «вказівки» простіше, ніж 24-ом. Та й однокурсників на 24 ТВ знайти складно. І звичайно, можна похвалитись скороченням і так жебрацьких витрат на утримання Комітету, аби бути в тренді – ми скорочуємось» (повний коментар тут)

 

Олексій Хмельницький, голова Київського ОТВ АМКУ, однокурсник голови АМКУ Юрія Терентьєв по навчанню в КІМО, потенційний керівник Київського міжрегіонального відділення

«Проект рішення щодо реформування тервідділень готувався більше 2 років, про що звісно відомо всім, хто цікавиться роботою АМКУ. Більше того, проект було схвалено експертами єропейського проекту “Твіннінг”, які працювали у Комітеті 3 роки. Системна реформа тервідділень – не заради “реформи”, а добре продумана й прорахована відповідь на виклики часу. Оптимізація – шлях до вирішення чітко означених проблем».

 

Відзначимо, що в АМКУ оприлюднили інформацію щодо реформи якраз під час обговорень у Верховній раді змін у роботі органу. Учасники обговорення дізнались про плани Комітету щодо скорочення кількості територіальних Відділень лише з самого прес-релізу, що підтвердила колишня державна уповноважена АМКУ, а нині заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді.

Також Панаіотіді підтвердила тезу Координатора неурядової організації «Dozorro» з моніторингу медичних закупівель Київського та Львівського регіонів Тетяни Руденко про те, що «АМКУ живе своїм життям».

Нагадаємо, влітку 2017 року голова АМКУ Юрій Терентьєв заявив про можливість ліквідації 17 з 24 обласних відділень. Основною причиною реформування стали нібито нові механізми регулювання ринків, які перебувають у стані природної монополії, що дозволило зняти навантаження з АМКУ. Сам Терентьєв відкидає закиди про те, що ці зміни призведуть до концентрації влади у руках голови Антимонопольного комітету, а крім того – послаблять регуляторний вплив з боку антимонопольного відомства на місцях.

Також відзначимо, що з початку 2017 року Терентьєв почав призначати головами обласних територіальних відділень осіб, які до призначення не працювали у системі антимонопольного органу (детальніше у матеріалі «Норови АМКУ: як голова комітету розвалює регіональну мережу»).

 

Читайте також:

Непотрібні Терентьєву тервідділення АМКУ «забанили» 91% тендерних змовників

«Непотрібні» тервідділення сформували для АМКУ 84% правозастосовної практики по конкурентних справах

Терентьєв вдруге пошматує окремі територіальні відділення заради центрального апарату АМКУ

Зарплати всіх співробітників АМКУ у 1 півріччі 2019 року

Норови АМКУ: апарат Терентьєва таємно блокує рішення тервідділень

Норови АМКУ: у Терентьєва втаємничили завдання для різних обласних відділень

ТАК, пане Терентьєв

Норови АМКУ: ОТВ під керівництвом однокурсника Терентьєва поховало справу про змову фармацевтів на СНІД-тестах

Як Терентьєв врятував «Терра Фуд» від штрафу АМКУ, зливши справу своєму одногрупнику

Скільки заробляє еліта АМКУ-2018

Знайдіть хоч одну відмінність у постмайданних керівниках АМКУ