Суд виправдав поліцейського, якого звинувачували у отриманні 350 тисяч за закриття справи про вимагання коштів
29.11.2019   //  

Шевченківський райсуд Києва виправдав старшого оперуповноваженого в ОВС відділу розкриття умисних вбивств та злочинів проти особи управління карного розшуку ГУ МВС в м. Києві Олександра Середюка, якого прокуратура звинувачувала у отриманні 349 тис грн. за закриття кримінального провадження. Про це йдеться у вироку суду від 21 листопада.

За даними прокуратури, у 2014 р. Середюк ввів в оману підозрюваного у вимаганні $130 тис про те, що зможе вирішити питання про незміну останньому запобіжного заходу в рамках кримінального провадження із застави на тримання під вартою та допоможе закрити цю справу, вплинувши на службових осіб СУ ГУ МВС України в м. Києві. За свої дії Середюк попросив $30 тис нібито для передачі своїм колегам, хоча такого наміру не мав, а отримані гроші хотів лишити собі.

В подальшому Середюк у Києві на площі поблизу Михайлівського собору поряд з Дипломатичною академією у автомобілі «Toyota Rav 4» отримав від підозрюваного $21,4 тис та 71,6 тис грн. (загалом 348,7 тис грн.), після чого його затримали правоохоронці.

Суд з’ясував, що підозрюваний у вимаганні коштів звернувся до СБУ с проханням вжити заходів на документування та припинення протиправної діяльності Середюка 31.07.2014. Водночас, ця заява не зареєстрована у передбачений спосіб, на ній відсутній штамп з відміткою про реєстрацію в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Наступного дня на підставі заяви були внесені дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань. А здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру не допускається. В результаті суд визнав недопустимими усі докази, що отримані до 01.08.2014. Зокрема, протокол прослуховування аудіозапису, на якому зафіксована розмова Середюка та підозрюваного у вимаганні коштів.

Крім того, правоохоронці на надали суду інформації про існування доручення прокурора на мічення спеціальним порошком грошей для передачі Середюку. Також не зрозуміле джерело походження ідентифікованих коштів. Тому суд дійшов висновку, що ці докази та протоколи за результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії є теж недопустимими.

Зразки речовини, тампони зі змивами та з нашаруванням хімічної речовини суд також визнав недопустимими, оскільки вони є похідними від тих, які вже визнані судом недопустимими.

В результаті суд вирішив, що прокуратура не довела, що кримінальне правопорушення вчинив Середюк, а показання свідків сторони обвинувачення та інші докази, які не визнавались судом недопустимими, не містять такої сукупності даних, які б вказували на винуватість поліцейського. Тому суд визнав Середюка невинуватим та виправдав його.

Наразі Середюк є старшим оперуповноваженим карного розшуку ГУ МВС України в місті Києві. Він учасник бойових дій.