Міносвіти докинуло 28 мільйонів на ліцензовані західні психотести для особливих дітей
27.11.2019   //  

ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки 19 листопада уклала угоду з ТОВ «ОС Україна» про закупівлю психологічних тестів для інклюзивно-ресурсних центрів на 27,63 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у департаменти (управління) освіти і науки ОДА та КМДА поставлять 199 комплектів методик для проведення комплексної оцінки розвитку дітей з особливими освітніми потребами по 139 тис грн. за комплект. Це відповідає торішній ціні комплекту.

Постанова Кабміну від 23 квітня 2014 року №117 дозволяє аванс до 70% до п’яти місяців.

Нинішню закупівлю провели за переговорною процедурою, оскільки відкриті торги двічі доводилось відміняти через нестачу учасників. На перший тендер ніхто не прийшов, а на другий – лише ця сама компанія «ОС Україна» із дещо вищою ціною у 27,89 млн грн.

Нагадаємо, рік тому Інститут замовив фірмі «ОС Україна» таких комплектів на 70,08 млн грн. Тоді закупівлю провели за переговорною процедурою з посиланням на захист прав інтелектуальної власності. Раніше Кабмін визначив Інститут розпорядником коштів на закупівлю методик, а Міносвіти затвердило перелік із п’яти методик. Фірма «ОС Україна» підтвердила, що за технічними характеристиками затверджені методики відповідають методикам, які вона за субліцензією має право адаптувати, перекладати, публікувати і розповсюджувати в Україні. Торгово-промислова палата України теж підтвердила, що «ОС Україна» є єдиним постачальником і дистриб’ютором цих методик в Україні.

Столичною «ОС Україна» володіють фірма «Джунті Сайкометрікс с.р.л» (Італія) і доктор психології та академік педагогіки Леонід Бурлачук. Він керує кафедрою психодіагностики і клінічної психології КНУ імені Т. Шевченка, а також заснував ГО «Всеукраїнська психодіагностична асоціація» з директором «ОС Україна» Олегом Бурлачуком.

Усього з березня 2017 року переможець отримав держапідрядів на 99,44 млн грн.

Перелік придбаних методик:

  • методика для визначення розладів аутистичного спектру CASD, яка належить  «Stoelting», США (Ліцензійна угода №20 від 27 листопада 2013 року);
  • методика для діагностики синдрому дефіциту уваги та гіперактивності Conners-3, яка належить «MHS», Канада (Ліцензійна угода №4/10 від 12 квітня 2010 року);
  • методика для тестування невербального інтелекту і когнітивних можливостей Leiter-3, яка належить «Stoelting», США (Ліцензійна угода №22 від 27 листопада 2013 року);
  • методика для тестування вербального інтелекту і когнітивних здібностей WISC-IV, яка належить «NCS Pearson Inc.»(Ліцензійна угода від 09 липня 2013 року);
  • методика для тестування психолого-освітнього профілю PEP-3, яка належить «Pro-ed», США (Ліцензійна угода №31 від 22 червня 2018 року).