Кияни зведуть Палац спорту за чверть мільярда без відкритих цін
27.11.2019   //  

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради 22 листопада за результатами тендеру замовило ТОВ «Ріола-Модуль Лтд» будівництво Палацу спорту за 265,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року мають збудувати Палац спорту за адресою бульвар Старий, 14-а.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та устаткування з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк становить десять років. На заробітну плату піде 16,86 млн грн., тобто 6% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 3% – 7,40 млн грн.

Ціна угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 283,30 млн грн.

На тендер прийшло п’ять фірм: «Ріола-Модуль Лтд», ТОВ «Альтіс-Констракшн», ПП «Елітбуд-1», ТОВ «АртХаус» і «Mirbud S.A» (Польща). Однак замовник допустив до аукціону лише двох місцевих учасників – «АртХаус» і «Елітбуд-1», а решту відхилив.

Компанії «Ріола-Модуль Лтд» та «Альтіс-Констракшн» були відхилені, бо надані ними антикорупційні програми містили нижчі стандарти і вимоги, ніж типова антикорупційна програма. На думку замовника, через суперечило закону «Про запобігання корупції».

Однак «Ріола-Модуль Лтд» та «Альтіс-Констракшн» довели в АМКУ, що документація тендеру не містила окремих вимог до порядку оформлення антикорупційної програми.

Також «Ріола-Модуль Лтд» відбила претензії до ЕЦП, накладеного не на кожен файл, а загалом на всі файли, та до відсутності копій порожніх сторінок паспорту підписанта.

Нагадаємо, до липня адмінколегія АМКУ вважала, що, якщо замовник вимагає, щоб учасник подав копію паспорта підписанта, то учасник повинен надати всі сторінки. Але з серпня вказана практика почала змінюватись випадковим чином на розсуд колегії.

Водночас «Ріола-Модуль Лтд» і «Альтіс-Констракшн» знесли з тендеру фірму «АртХаус» за невідповідність банківської гарантії та фірму «Елітбуд-1» за відсутність строку дії ліцензії в проекті договору та копії сертифікату інженера-проектувальника.

Під час аукціону «Ріола-Модуль Лтд» та «Альтіс-Констракшн» не знижували ціни.

Вишгородська «Ріола-Модуль Лтд» франківця Володимира Духовича зі статутним капіталом 375 грн. відома як будівельник «Охматдиту». Раніше Володимир Духович був партнером по ТОВ «НВО «Стальконструкція» Романа Абрамовськогоколишнього заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ та нинішнього заступника міністра енергетики та захисту довкілля. Роман Абрамовський у 2008-2012 рр.. очолював правління будівельного ПАТ «Укрстальконструкція», яке контролювали брати Сергій і Олександр Тарути. Після звільнення з фірми Тарути Абрамовський став заступником директора «Ріола-Модуль Лтд» Богдана Яковенка.

Суперник «Альтіс-Констракшн» входить у корпорацію «Альтіс-Холдинг» Олександра Глімбовського – тестя Романа Насірова, який з 2015 року очолював ДФС України.

Засновниками «Елітбуд-1» є Василь Бойко і Денис Болейко. Останній був пов’язаний з братами Черпіцькими, яких називали лідерами угрупування «Чепчики» (див. «Стадіон у Житомирі за півтора роки подорожчав у одинадцять разів – до 84 мільйонів»).

«АртХаус» належить Петру Боблу, чий син Андрій Бобло раніше працював у ДАБІ та Житомирській ОДА. Фірма має спільні номер телефону та адресу з ТОВ «Зодчество Лтд»

Володимира Кочережка, а також неодноразово був єдиним суперником «Елітбуд-1».