Суд виправдав поліцейського за хабар у $1,5 тисячі, з якими втік його спільник, збивши СБУшника
26.11.2019   //  

Ленінський райсуд Полтави виправдав уже колишнього поліцейського Григорія Терентюка, якого понад 3 роки тому затримали за підозрою у хабарництві. Про це написала Дарина Синицька у «Полтавщині» з посиланням на вирок суду від 18 листопада.

Терентюк працював у правоохоронних органах з 2010 р. Після реформи його призначили оперуповноваженим відділення № 1 Полтавського відділу ГУНП в Полтавській області. За 1,5 роки йому надали звання старшого лейтенанта поліції.

У матеріалах справи вказано, що у червні 2016 р. полтавець Анатолій Пярін вчинив крадіжку. Він вкрав із автомобіля жіночу сумочку з 920 грн.

Розслідування цього злочину проводив Терентюк та ще один поліцейський того ж відділення. Вони почали вимагати від Пяріна $2000. За ці кошти пропонували домовитися про закриття справи. Під кінець червня 2016 р. вони знизили суму до $1500.

Пярін звернувся до СБУ. Ті оснастили його муляжами грошей, сказали додати своїх і відправили на фіксацію передачі хабара.

Чоловік зустрівся із двома поліцейськими 5 липня. З собою мав мічені муляжі $900 та власні 2500 грн. Він сів у авто Kia Cerato, за кермом якого був другий поліцейський — спільник Терентюка. Сам же старший лейтенант був поряд — на пасажирському кріслі. Усі троє поїхали. Під час поїздки Пярін передав кошти. Він розповів слідчим та суду, що банкноти поклав у кепку — як йому наказав зробити Терентюк. Перед перехрестям вулиць Пярін вийшов з автомобіля. Там же працівники СБУ затримали Терентюка. При цьому його напарник встиг зреагувати. Він поїхав  і при цьому збив людину та зіткнувся із двома автомобілями. Судячи з показів свідків, цим збитим був працівник СБУ.

Оскільки напарник втік разом із грошима, то саме їх наявності та вилучення не вистачило для доведення вини Терентюка. Його адвокат Олександр Гончаренко зміг довести, що суміш, якою позначали кошти для хабара, могла потрапити на руки поліцейського під час привітання.

Окрім цього, більшість доказів прокурорів та слідчих суддя не прийняла як належні. Вони були або зібрані з порушеннями, або суд не зміг з ними ознайомитися. Зокрема, у двох документах була вказана різна сума, яку нібито вимагали поліцейські — $2000 та $1500. У суді не змогли відкрити на комп’ютері відеозапис затримання Терентюка. А поняті давали різну інформацію. Наприклад, один з них розповів, що з авто Kia вийшов і Пярін, і Терентюк, після чого спільник останнього втік. Інший же заявляв, що Терентюка витягли з машини правоохоронці і в його кишені були ті самі мічені купюри.

Крім того, від початку провадження проти поліцейських було відкрите за ч.3 ст. 368 ККУ (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Коли обвинувальний акт передали до суду, то Терентюку інкримінували інші злочини:

  • ч.2 ст. 190 ККУ (Шахрайство групи осіб за попередньою змовою);
  • ч.2 ст. 15, ч.4 ст.27, ч.3 ст. 369 ККУ (Замах на підбурення до надання неправомірної вигоди).

Причиною зміни обвинувачення стало те, що слідчі з’ясували — поліцейські обіцяли не самостійно закрити справу проти Пяріна, а лише бути посередниками. Ці кошти за вирішення проблеми Терентюк зі спільником мали нібито передати начальнику слідчого відділення відділу № 1 Полтавського відділу ГУНП в Полтавській області та начальнику того ж відділу. При цьому, гроші вони не планували віддавати і про свої «справи» нікому з керівників не повідомляли.

У результаті суддя Наталія Крючко визнала Терентюка невинним за жодним із пред’явлених обвинувачень. Вона його виправдала та скасувала підписку про невиїзд.

Видання зазначило, що 15 липня 2016 р. Октябрський райсуд Полтави відсторонив Терентюка від посади на 1,5 місяці на час проведення розслідування. 29 липня його звільнили за результатами службового розслідування. Терентюк оскаржив це рішення, поновився на посаді та отримав компенсацію за час вимушеного прогулу.

ГУНП в Полтавській області подало на рішення Харківського апеляційного суду касаційну скаргу і виграло. Обласна поліція довела, що Терентюк неодноразово зустрічався із ймовірним злочинцем без відповідного доручення. Оскільки було місце для дисциплінарного проступку, Верховний Суд вирішив, що Терентюк все одно поводив себе так, як не мав поводити поліцейський. Остаточно його звільнили у березні 2018 року, а закріпив це рішення Верховний Суд 25 квітня 2019 р.