Лікарня може ранжувати учасників тендеру за їх спроможністю лікувати хворих вагою понад 240 кг, 230 кг та 210 кг
26.11.2019   //  

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним рішення Адміністративної колегії АМКУ з розгляду тендерних скарг від липня 2019 року, прийняте у межах тендеру КУ «Міська клінічна лікарня №1» (Одеса) щодо дискримінаційних вимог замовника. Про це свідчить рішення суду від 19 листопада.

Йдеться про спірне рішення Тендерної колегії АМКУ, прийняте у ході торгів очікуваною вартістю 3,93 млн грн,. Замовник проводив закупівлю послуг лікувальних закладів та супутніх послуг. Зокрема, переможець торгів мав надати комплекси послуг із:

  • балонної коронарної ангіопластіки з імплантацією стента без лікарського покриття у кількості 25 одиниць;
  • проведення аортокоронарного шунтування з викориcтанням АШК у кількості 10 одиниць;
  • проведенням тимчасової електрокардіостимуляції у кількості 12 одиниць;
  • проведення протезування клапанів (біологічний) у кількості 6 одиниць тощо (загалом 63 послуги).

На етапі прекваліфікації ТОВ «Дім медицини» оскаржило кілька вимог тендерної документації (ТД), кожну з яких Тендерна колегія АМКУ визнала дискримінаційною.

Так, державні уповноважені АМКУ зобов’язали замовника внести зміни до ТД у двох частинах:

  • Щодо встановлення додаткового критерію оцінки за вагою пацієнта – можливість надання послуг пацієнтам вагою не менше 240 кг, не менше 230 кг та не менше 210 кг (адже замовник не довів, що предмет закупівлі має складний або спеціалізований характер для встановлення додаткового критерію оцінки);
  • Щодо встановлення умови про наявність власних або орендованих автомобілів швидкої медичної допомоги та їх незалучення в жодних інших проектах.

Як пояснив скаржник, остання з вимог замовника означала, що переможець торгів має фактично вилучити автомобіль із господарської діяльності та на весь час дії договору закрити його за відповідною установою, тим самим «заморозивши» його використання в інших цілях та проектах, окрім цієї процедури, хоча за нею пацієнтів може не бути «по кілька днів підряд». Скаржник також наголошував:

«“Дім медицини” має намір взяти участь у 6 закупівлях з аналогічними умовами, така умова щодо обмеження права використання автомобілів швидкої медичної допомоги є дискримінаційною, тому що прийняти участь у всіх закупівлях (їх 6) може лише компанія, яка, одночасно з іншими кваліфікаційними умовами, має велику кількість таких автомобілів».

Звертаючись до суду про визнання рішення регулятора неправомірним, у «Міській клінічній лікарні №1» щодо першого пункту скарги пояснили, що предмет закупівлі насправді має складний характер, а саме – за «природою та складністю проведення», тож критерій оцінки за вагою був введений правомірно. Суд погодився з цією тезою, посилаючись на саму тендерну документацію замовника.

Також, щодо другого пункту скарги, суд зазначив, що висновки АМКУ про дискримінацію учасників в результаті встановлення вимоги про наявність власних автомобілів швидкої медичної допомоги – є необґрунтованими.

«Така вимога пов’язана зі специфікою предмета закупівлі, зокрема й тому, що доводи учасника-скаржника зводяться лише до неможливості в рамках своєї господарської діяльності забезпечити автомобілі швидкої меддопомоги у необхідній кількості», – відзначив суд.