Залізниця за 12 мільйонів замовляє коштовне російське вугілля через «прокладку» з Угорщини (додано)
25.11.2019   //  

(додано повідомлення про скасування тендерів)

Регіональна філія «Південно-західна залізниця» АТ «Українська залізниця» 19 листопада за результатами тендерів повідомила про намір укласти п’ять угод із ТОВ «Раксел» щодо поставки вугілля на 12,49 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На цей рік замовляють 2 900 т вугілля марки ДГ (13-100) по 4 140-4 380 грн./т із ПДВ.

Фірма «Раксел» на підтвердження наявності вугілля надала контракт з фірмою «GMV Trading Company Kft.» (Угорщина, створена у грудні 2018 року, директор  Валентин Тодорчук). У контракті вказано, що паливо вивозиться з митної території Росії:

У тендерній пропозиції вказано, що “виробником” вугілля є угорська «GMV Trading Company Kft.», країною виробника – Росія.

Переможець на вимогу тендерної документації надав довідку, що не планує постачати вугілля, видобуте на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської області.

Ціна вдвічі вища від вересневої ціни за формулою «Роттердам+» у 1 867-1 966 грн./т.

Крім того, раніше в листопаді інші філії самої «Укрзалізниці» замовляли таке вугілля дещо дешевше. Так, «Пасажирська компанія» законтрактувала його по 3 8493 899 грн./т, «Львівська залізниця» – по 3 850 грн./т, «Донецька залізниця» – по 3 657 грн./т, «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» – по 3 600 грн./т, «Одеська залізниця» – по 3 585 грн./т. Їхні ціни були без ПДВ, оскільки поставки вугілля на митній території України тимчасово звільняються від ПДВ незалежно від походження вугілля (імпортне чи місцеве) і ролі постачальника (виробник чи посередник), якщо постачальник не відмовився від пільги. Чому нинішня закупівля не підпала під пільгу, незрозуміло.

Сума переможних пропозицій була на 6% нижча від очікуваної вартості закупівель.

Конкурентами на окремих тендерах були  ТОВ «Енік Енерджі Груп», ТОВ «Торгівельно-виробнича компанія «Вугілля Дон Прайм», ТОВ «ПКФ Теплосервис» і ТОВ «Будівельно-проектна компанія «Горизонт», причому ніхто не знижував ціну під час аукціонів.

Столичний «Раксел» зі статутним капіталом 1 тис грн. зареєстрований у серпні 2018 року на масовий номер телефону 0999875013 у житловому будинку по вул. В. Верховинця, буд. 10. Потім адреса змінилась на вул. Жмеринська, буд. 11/1, де знаходиться металобаза.

Директором фірми спершу був Віталій Заєць, потім – Дмитро Тодераш із Чернівців, а потім – Валентин П’ятницький із Чернівців. Увесь цей час засновницею значиться Діана Пилипчинець з Києва, яка раніше була зареєстрована в селах Закарпатської області.

Дмитро Тодераш володіє ТОВ «Укрспецтехрембуд», яке «Південно-західна залізниця» у вересні не допустила до тендеру щодо капремонту обладнання рейкових автобусів PESA.

На Діану Пилипчинець, яка, ймовірно, є юристкою, зареєстровано понад сто юридичних осіб. Зокрема її фірми зареєстрували ТОВ «БК Роял Хауз», пов’язане з групою «Приват».

Переможець підтвердив досвід виконаним аналогічним договором за липень 2019 року з одеським ТОВ «Юниверс-2012» Івана Бородіна та Міхаіла Гатича (обидва – з Молдови).

Надані переможцем зразки посвідчень якості чомусь надруковані друкарнею в Дніпрі.

Додано: Після оприлюднення цієї інформації прес-центр «Укрзалізниці» 26 листопада повідомив із посиланням на голову правління Євгена Кравцова, що «Укрзалізниця» скасувала вказані тендери на закупівлю вугілля та проведе службове розслідування. За даними «Прозорро», всі п’ять тендерів скасували через неможливість усунення порушень законодавства.