Після виявлення «заточок» очікувана вартість ІТ-тендеру тюремників упала в 16 разів
25.11.2019   //  

ДУ «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України» в 16 разів зменшила очікувану вартість закупівлі програмного забезпечення та обладнання – від 115,74 млн грн. до 6,33 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У жовтні Центр оголосив закупівлю програмно-апаратного комплексу «Інформаційно-телекомунікаційної системи інформатизації» очікуваною вартістю 115,74 млн грн. За умовами тендерної документації, у комплекс входили дуже різні складові частини:

  • підсистема електронного документообігу;
  • підсистема управління фінансово-господарською діяльністю (ERP);
  • централізована медична інформаційна підсистема;
  • апаратний комплекс обробки та зберігання інформації.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров днями повідомив у «Фейсбуці», що технічні характеристики медичної системи були написані під одного розробника – «МІС» («Медична інформаційна система»). Зокрема йшлося про мови програмування та конкретний фреймворк, який використовує «МІС», а також про інтеграцію з конкретним діагностичним обладнанням «IDIS», яке він продає. Торік Центр за 15,58 млн грн. замовив ТОВ «НМТ» мобільні діагностичні комплекси IDIS7500 саме від цього виробника.

Після виявлення цієї інформації Центр прибрав або змінив цілу низку дискримінаційних вимог тендерної документації і зменшив обсяг закупівлі софту й обладнання. При цьому очікувана вартість тендеру знизилась у 16 разів – зі 115,74 млн грн. до 6,33 млн грн.

Раніше дві фірми поскаржились в АМКУ на дискримінацію в тендерній документації.

ТОВ «Вестер» заявило, що вимога надання аналогічних договорів за 2018-2019 роки по ДК 48810000-9 – Інформаційні системи суперечить закону, який дозволяє один договір. Також вона обмежувала участь фірм, які виконували схожі за змістом договори з іншим кодом ДК чи взагалі без нього для комерційних установ. Наразі обмеження по кількості, роках і коду знято, і вимагається тільки один договір про надання послуг із створення інформаційних систем або поставку софту або надання послуг з розробки софту.

Крім того, вимагався експертний висновок про відповідність софту функціональним вимогам від експерта з ліцензію, але таких ліцензій не існує. Цю вимогу прибрали.

Розгляд скарги відбудеться 25 листопада, якщо «Вестер» не вирішить її відкликати.

ТОВ «Енерготрейд 3000» також скаржилось на дискримінаційні, суперечливі або нечіткі технічні вимоги тендеру, зокрема щодо мов програмування та фреймворку. Однак воно не обґрунтувало порушення своїх прав, тож адмінколегія залишила його скаргу без розгляду.