Міноборони аномально різко задрало ціни на польові костюми (графік)
25.11.2019   //  

У закупівельній діяльності тиловиків Міноборони за часів існування «Прозорро» виявилось кілька пробілів. Одним з них є повна незрозумілість причин підвищення цін на певні групи товарів.

Наприклад, цієї весни різко рвонули вгору ціни на літні польові костюми для військових – з 860 грн на закупівлях 2018 року до 1040 гривень у 2019 році.

Це зростання ще більш вражає, якщо перевести ціни з гривні у долар по курсу Нацбанку на день закупівлі. Маємо не 20% гривневого здорожчання, а 26% у валюті:

Цей ривок однозначно пов’язаний з провокацією з боку швейників, що кілька місяців саботували закупівлі Міноборони, примушуючи військових підняти очікувану ціну. І справді – після кількох поспіль відмін тендерів через відсутність пропозицій офіцери здались. Однак злі язики пащекують, що здались нібито не просто так, а за суму, що на певний відсоток перевищила найсміливіші очікування швейників.

Слідчі ДБР вже розкручують справу про закупівлі бронежилетів, в рамках якої затримали генерал-майора Дмитра Марченка. Він з 2015 року є начальником Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ, а тому досконально має знати чому і як формувались очікувані ціни на обмундирування. І зможе пояснити ціновий ривок 2019 року, який був навіть більшим ніж у 2018 році, коли держава вдвічі підняла мінімальну заробітну плату, і порівнянний з 2017 роком, коли гривня продовжувала інфляційні і валютні падіння. Сподіваємось, що пояснення будуть не такі:

«Та оце побачили, що Порошенку по рейтингам на виборах капець і вирішили забарижить з останніх сил перед відставкою».

Блог від: Юрій Ніколов