100 мільйонів субвенцій, «заведених» на свій округ нардепом з Житомирщини, освоїли фірми його родини
25.11.2019   //  

За свою каденцію у парламенті (2014-2019 рр.) нардеп Павло Дзюблик («Народний фронт»), який обрався по мажоритарному округу №66 (Житомирська область), пролобіював понад 100 млн грн. субвенцій на свій виборчий округ, причому майже 100 млн грн. з держбюджету осіли на рахунках родини Павла Дзюблика. Про це написав Тарас Боросовський у виданні «20 хвилин. Житомир».

У 2016 р. на розвиток всієї Житомирщини припало 86 млн грн. субвенції. З цієї суми на виборчий округ Дзюблика у держбюджеті передбачили 17 млн грн. У переліку профінансованих заходів – заміна в бюджетних установах вікон і дверей на металопластикові та капремонт доріг.

Новим асфальтним покриттям обзавелись 10 сільрад декількох районів області. Причому угоди на виконання робіт укладалися виключно з одним підрядником – ПП «Сучасне дорожне будівництво» («СДБ»). Ще й за переговорною процедурою, не допустивши пропозицій решти виконавців.

Це підприємство створили у 2015 р. Прописане воно по вул. Володимирській, 125 у смт. Черняхів. «СДБ» відразу отримало замовлення на будівництво лісової дороги у держлісгоспі. Взявши в оренду дорожню техніку, розпочало активно ремонтувати дороги по всьому виборчому округу Дзюблика. З червня до грудня 2016 року сільські голови перерахували підприємству 13,36 млн. бюджетних коштів.

Очолював «СДБ» колишній виконавчий директор київської «Автомагістралі» Олександр Бенюх. З ним нардеп познайомився за головування Дзюбликом у Черняхівській райдержадміністрації, коли він радив сільським головам обирати для ремонту доріг саме «Автомагістраль».

З переходом у «СДБ» пан Бенюх став співзасновником фірми та помічником однопартійця Дзюблика – нардепа з «Нарфронту» Дмитра Тимчука. Іншим співвласником фірми є Ксенія Винниченко – двоюрідна сестра Дзюблика. До 2016 р. співвласницею фірми була дружина нардепа Наталія.

У 2017 р. з передбачених 155 млн грн. для Житомирської області третина коштів припала на округ Дзюблика, в основному для капремонту місцевих доріг. Одночасно у ПП «СДБ» збільшувалась кількість підрядів. У 2017 фірмі перерахували вже 19,83 млн грн. Усі без виключення закупівлі проводилися за переговорною процедурою. Проектну документацію готували так, щоб вартість угоди була меншою за 1,5 млн грн.

Для цього у квітні 2017 року створили ПП «Інженерно-технічна компанія «Укрдорпроект». Фірму зареєстрували у Черняхові по вул. Володимирській, 125 – за однаковою із «СДБ» адресою. Частина підприємства належить згаданому Бенюху. Ще однією співвласницею є Олена Скуртова. Прописана Скуртова у Черняхові по вул. Корольова, 46. Цю ж адресу проживання вказав Павло Дзюблик при реєстрації власного Благодійного фонду Павла Дзюблика. Олена Скуртова доводиться рідною сестрою народному депутату. Скуртова вказує, що її племінник – це син нардепа.

Крім того, з 2017 р. угоди на встановлення металопластикових вікон у школах, дитсадках і лікарнях масово почали укладати з рідною сестрою обранця. Коли у вересні 2017 р. Олена Скуртова стала приватним підприємцем, з нею протягом місяця уклали 7 угод. За півтора роки із сестрою Павла Дзюблика без проведення тендеру укладено угод на 11,26 млн грн. У всіх відкритих торгах за наявності декількох учасників Олена Скуртова ніколи не вигравала. Пропозиція від неї була дорожчою, сертифікати на комплектуючі прострочені або ж їх взагалі не було.

Журналісти також повідомили, що у 2018 р. під освоєння коштів з субвенції на будівництво дитячих майданчиків створили ТОВ «Еленбуд», і відразу з фірмою без публікації оголошення про торги, напряму уклали договір на 1,43 млн грн.

ТОВ «Еленбуд» належить рідній сестрі нардепа Олені Скуртовій. Місце його реєстрації вул. Некрасова, 4б, у Черняхові. Там розміщувалась нині збанкрутіла філія ДАК «Хліб України» «Черняхівський комбінат хлібопродуктів». Ще у 2016 р. всі будівлі та споруди за 847,5 тис грн. викупило ТОВ «Очеретянський піщаний кар’єр». Згодом товариство перейменували у ТОВ «Черняхівський КХП». 67% підприємства належить згаданій Ксенії Винниченко. Рештою 33% володіє колишній депутат і голова районної організації «Сильної України» Микола Ананьєв.

Політичний вплив Дзюблика із 2018 до середини поточного року додатково принесли підприємству «СДБ» 42 млн грн. Загалом з потраплянням до Верховної Ради фірми з оточення Павла Дзюблика отримали близько 100 млн грн. бюджетних коштів.