Суд уберіг приватника від штрафу за ненадання інформації АМКУ, бо той дізнався про нього постфактум
24.11.2019   //  

Західний апеляційний господарський суд визнав недійсним рішення Львівського територіального відділення АМКУ щодо штрафу для ТОВ «Галполімерпак» за ненадання інформації на вимогу, бо компанія дізналась про прийняте рішення регулятора постфактум. Про це свідчить постанова суду від 11 листопада.

У суді ТОВ «Галполімерпак» заявило, що приймаючи спірне рішення, Відділення не перевірило, чи була компанія належним чином повідомлена про розгляд справи про порушення нею ж конкурентного законодавства. Якби антимонопольники це зробили, йдеться у матеріалах справи, то виявили б, що – ні.

Так, 21 грудня 2017 року Львівське ОТВ АМКУ розпочало розгляд справи про тендерну змову ТОВ «Металопластик» та ТОВ «Галполімерпак» на торгах «Львівської залізниці» щодо придбання пакетів для постілі за півтори мільйона гривень. Розслідування завершилось влітку 2019 року, а саме, рішенням про визнання компаній винними у спотворенні результатів торгів та штрафами – по 41 тис. грн на кожного.

У ході аналізу обставин закупівлі, антимонопольники скерували «Галполімерпаку» вимогу про надання інформації від 2 квітня 2018 року. Компанія отримала запит 12 квітня, проте у відповідь на нього Відділення отримало нічого. Відтак 5 вересня того ж року регулятор розпочав розгляд справи про порушення «Галполімерпаком» конкурентного законодавства через неподання інформації на вимогу.

Уже 22 листопада Відділення внесло подання з попередніми висновками у справі, надіславши його компанії-відповідачу з приміткою, що розгляд справи відбудеться 4 грудня.

Засідання відбулось. Регулятор визнав відповідача винним у неподанні інформації на вимогу та виписав йому 68 тис. грн штрафу.

Проте, як з’ясувалось, в «Галполімерпаку» отримали інформацію про запланований розгляд справи лише 19 грудня – тобто, уже після розгляду справи та прийняття Відділенням спірного рішення.

На підтвердження цього у компанії надали суду повідомлення про вручення поштового відправлення.

Більше того, у компанії заявили, що насправді надали відповідь антимонопольникам. Так, регулятор очікував отримати фідбек у строк до 14 травня 2018 року. Саме цього дня компанія надіслала витребувану інформацію поштою. Проте це повідомлення було направлене на зберігання до відділення поштового зв’язку на підставі «незапиту».

Зважаючи на виявлені обставини справи, суд першої, а тепер і апеляційної інстанції, вирішили, що Львівське територіальне Відділення поспішило із винесенням рішення про порушення компанією конкурентного законодавства в частині ненаданні інформації на вимогу.

Нагадаємо, з 2017 року Львівське ОТВ АМКУ очолює Ростислав Лещишин. До призначення у Львові очолював ОТВ АМКУ у Волинській області та Тернопільській області. Був співвласником ТОВ «Юридична фірма “Азаров та партнери”».

Як раніше повідомляли «Наші гроші», свого часу і Ростислав Лещишин, і нинішній голова Київського ОТВ Олексій Хмельницький, були прописані за однією адресою у смт. Ружин на Житомирщині. Вона ж була використана при реєстрації прав власності на ТОВ «Юридична фірма “Азаров та партнери”», яке сьогодні записане на тодішнього третього співвласника фірми Юрія Азарова.