Верховний суд відмовив у забезпеченні позову продавцю кисню, якого АМКУ спіймав на спотворенні тендеру лікарів
23.11.2019   //  

Касаційний господарський суд відмовив у задоволенні заяви ТОВ Фірма «Львівкисень» щодо забезпечення позову у справі про визнання недійсним дії рішення Львівського ОТВ АМКУ про трирічний тендерний «бан» та 68 тис. грн штрафу за змову з ПАТ «Львівський хімічний завод». Про це свідчить постанова суду від 14 листопада.

Перша та друга інстанції підтримали заяву ТОВ Фірма «Львівкисень» про забезпечення позову, проте Верховний суд дійшов до інших висновків.

Так, суд зазначив, що зупинивши дію оскаржуваного рішення АМКУ, суди не навели обставин, необхідних для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав позивача.

«Забезпечення позову у такий спосіб призводить до продовження позивачем діяльності на противагу рішенню, згідно з яким така діяльність визнана протиправною (здійснення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів)», – пояснив суд.

Нагадаємо, 28 березня Львівське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ПАТ «Львівський хімічний завод» і ТОВ Фірма «Львівкисень» на 136 тис. грн за змову на торгах Львівської обласної клінічної лікарні.

Антимонопольники з’ясували, що «Львівкисень» повідомив замовнику, що володіє виробничою дільницею у Львові на вулиці Рахівській, 16 – за місцем розташування «Львівського хімічного заводу». Крім того, у паспортах якості кисневих балонів «Львівкисню» виробником значиться «Львівський хімічний завод», а для доставки товару «Львівкисень» використовував машини, які належать хімзаводу.

Як повідомляли «Наші гроші. Львів», ці компанії не лише монополізували продаж медичного кисню у Львівській області, але й продавали його тут та ще в кількох областях західної України у 2-3 рази дорожче, ніж, наприклад, у Харківській області. Зокрема, про це йдеться у матеріалі  Олександра Тартачного «Дорогий ковток кисню».

Відзначимо, що журналісти «Наші гроші. Львів» проаналізували низку закупівель медичного кисню у різних регіонах країни і з’ясували, що цей ринок в Україні поділений між кількома виробниками, а ціни на товар сильно різняться. Наприклад, за підрахунками весною цього року, середня вартість тисячі кубометрів медичного кисню у Львівській області становила 20 тис. грн, у Івано-Франківській – 17,9 тис. грн. Для порівняння, у Харківській його ціна дорівнювала 7,4 тис. грн за тисячу кубометрів, а у Вінницькій – 12,8 тис. грн відповідно.