Президент vs Євротерминал: піар, корупція чи безпорадність?
22.11.2019   //  

Автор публікації – Агія Загребельська, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 роках

З часу відкриття Сухого порту Віктором Януковичем заїхати в державний порт вантажним транспортом можна тільки одним шляхом – через територію ТОВ «Євротерминал». На виконання рішення Одеської міськради на під’їздах до порту встановили знаки «рух заборонено». Завдяки їм рух вантажівок спрямували на шлагбаум, де фірма збирає по $17 з кожної вантажівки за проїзд до державного порту.

Президент України Володимир Зеленський 12 липня 2019 року під час відвідин Одеси перед парламентськими виборами назвав таку ситуацію неприпустимою і додав, що це створює монополію, яка шкодить великій кількості підприємців.

Тут же Президент звернувся до мера Одеси Геннадія Труханова (якого ЗМІ називають одним із співласників «Євротерминалу») з проханням терміново вирішити питання надання земельної ділянки для облаштування безкоштовного в’їзду на територію Одеського морського порту представників бізнесу для оформлення вантажів.

Після заяви Зеленського пройшло чотири місяці. Чи змінилась якимось чином ситуація? Ні.

Вантажівки продовжують платити приватній компанії «Євротерминал» більше 10 $ для того, щоб проїхати до державного порту.

Чи є надія, що в найближчі місяці щось зміниться? Також ні.

На виконання доручення президента Одеська міськрада запропонувала вирішити проблему будівництвом нової дороги. Варіантів будівництва рада зазначила два:

  • Або нова дорога з іншого боку, що врізається в такий самий «Євротерминал», з тими самими вигодонабувачами, але вже під назвою «Хаджибей 2»;
  • Або нова дорога, яка веде до неіснуючої Об’їзної дороги.

Але і це ще не все. ДП «АМПУ» також надало пропозиції за своєю суттю такі самі як пропозиції міськради щодо «Хаджибей 2».

Але і це ще не все. Голова АМКУ вирішив «злити» в Одеське тервідділення АМКУ справу проти «Євротерминалу» щодо зловживання монопольним становищем шляхом стягнення завищених доларових сум за проїзд до державного порту. Саме туди, де з 2015 року не хотіли бачити в «Євротерминалі» монополіста.

Що це?

Мер Одеси, керівник ДП «АМПУ» та очільник Антимонопольного комітету продемонстрували відсутність намірів ламати працюючу «схему», не дивлячись на публічне обурення президента?

Чи те, що ми бачили 12 липня в Одесі було просто передвиборчим піаром?

Або за ці місяці багато що змінилось, в тому числі думки президента про Євротерминал?

Озираючись на традиції, боюсь, що без поліграфу ми тут не впораємось:)

Блог від: Агія Загребельска

 

«Наші гроші» – незалежне видання, яке здебільшого фінансується грантами. Разом із тим інтереси грантових організацій покривають далеко не весь спектр соціально-економічних проблем. Тому частину досліджень/розслідувань ми проводимо або за рахунок власних ресурсів, або за підтримки наших читачів. Підтримати нас можна отут. Жоден донат не пропаде намарно!»