Фірму-управителя ТЕЦ Дубневичів після конкурсу переписали на директора рейдерського реєстраційного КП
22.11.2019   //  

21 листопада 2019 року на сайті Кабінету Міністрів з’явилася інформація «У Новояворівськ подають тепло». Де було сказано,  що «уряд притягнув до відповідальності керівництво АРМА за допущення зриву опалювального сезону в регіоні та відсторонив його від виконання обов’язків». АРМА відреагувала, що агентство «ще не отримувало документів про даний крок уряду». Згодом прес-служба Кабміну змінила текст повідомлення, видаливши інформацію про відсторонення голови АРМА Антона Янчука. Так само відредагували пости прем’єр-міністра Олексія Гончарука у соцмережах.

За тиждень до цього, 13 листопада 2019 року прем’єр поїхав до міст Новий Розділ та Новояворівськ на Львівщині. І заявив, що Кабмін ініціює передачу ТЕЦ в управління компанії групи НАК «Нафтогаз». Причиною зміни управителя без конкурсу, за словами прем’єра, стала заборгованість зарплати, через яку працівники ТЕЦ відмовляються виходити на роботу і місто ризикує лишитися без світла і тепла.

Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ 2018 року були арештовані і за клопотанням НАБУ та САП передані в АРМА – Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами. ТЕЦ, імовірно, використовувалися для розкрадання газу на 1,4 млрд грн. Згідно з реєстрами, бенефіціарними власниками підприємств є колишній і чинний нардепи Ярослав та Богдан Дубневичі. АРМА досить швидко знайшло для активів управителя – ПП «Гарант Енерго М». Утім, як зазначає Transparency International Ukraine, через обрання стороннього управителя на централях персонал почав відмовлятися виходити на роботу, власники демонтували обладнання, знищували технічну документацію та постійно намагалися через суд повернути собі контроль над активами. Унаслідок цього майдже 60 тисяч мешканців міст ризикували залишитися без тепла узимку. Протягом року АРМА та тимчасовий управитель не проводили роботу над помилками та не шукали можливості виправлення попередніх. У вересні 2019-го закінчився термін дії договору АРМА з «Гарант Енерго М», який майже не управляв двома ТЕЦ. Відтак почався новий конкурс. До засідання тендерного комітету, яке АРМА транслювало у Facebook, долучили мерів міст Новояворівськ та Новий Розділ, представників Львівської ОДА, медіа та громадськості. Рішенням тендерного комітету 13 вересня 2019 року старого управителя для генерації енергії – «Гарант Енерго М» залишили, а для розподілу енергії обрали нового управителя –  ТОВ «Альтернатива-T-XXI».

Після візиту Гончарука 13 листопада на Львівщину «Нафтогаз» повідомив, що його підприємство ТОВ «Нафтогаз Тепло» уклало договір з АРМА на управління майном ТЕЦ, а АРМА розірвало договір з попереднім управителем майна –  ПП «Гарант Енерго М», яке не забезпечило підготовку обох станцій до початку опалювального сезону. Також «Нафтогаз» повідомив, що ТОВ «Нафтогаз Тепло» отримало ліцензії на виробництво теплової та електричної енергії від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – НКРЕКП.

Утім, у жодному офіційному повідомленні не було сказано про долю ТОВ «Альтернатива-T-XXI», яке, як повідомляла Transparency International Ukraine, у вересні 2019 року стало управителем з розподілу енергії Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, а 19 листопада 2019-го навіть отримало ліцензію з постачання електричної енергії споживачу. Також інформації про розірвання договору з цим ТОВ не містять посилання на договір управління у системі Prozorro.

Водночас, як з’ясували «Наші гроші», ТОВ «Альтернатива-T-XXI» після того, як перемогло в конкурсі на управління з розподілу енергії Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, змінило власника та керівника. Станом на 21 листопада 2019 року єдиним власником та керівником ТОВ значиться Олексій Самсонович. Про це стало відомо з Єдиного реєстру юросіб.  Водночас, 13 вересня 2019 року, коли АРМА проводила засідання тендерного комітету щодо вибору управителя з розподілу енергії ТЕЦ, керівником та власником ТОВ «Альтернатива-T-XXI» значився Олексій Куліш, який у публічному просторі згадується як заступник генерального директора ПП «Гарант Енерго М» – структури, яка так погано управляла двома ТЕЦ 2018-го, що їх предали Нафтогазу.

Договір щодо управління ТЕЦ із ТОВ «Альтернатива-T-XXI» АРМА уклала 1 листопада 2019 року. Станом на цю дату в Єдиному реєстрі юросіб керівником і власником «Альтернативи» значиться вже Самсонович, відтак, АРМА знала, що власник і керівник компанії-управителя змінився. Як свідчить витяг з ЄДР, Олексій Самсонович також є керівником комунального підприємства «Реєстраційне бюро». Формально КП зареєстроване у Києві органом самоорганізації населення «Будинковий комітет «Вулиця Хрещатик/Заньковецької,15/4». Утім, як свідчать матеріали кримінального провадження, в якому фігурує це КП, в Києві не існує ані будинку, в якому зареєстроване КП, ані будинку, в якому розташований  вище зазначений орган самоорганізації.

Як нещодавно розповідала в інтерв’ю «Нашим грошам» заступник міністра юстиції Ольга Оніщук, коли прийшла на посаду, виявила, що більшість скарг на рейдерські дії реєстраторів стосуються трьох комунальних підприємств. «Реєстраційне бюро» – одне з них. При цьому, коли Оніщук прийшла на посаду, то дане КП, попри кричущі порушення, працювало. На питання, як так вийшло, заступник міністра відповіла:

– Після того, як я почала це з’ясовувати, деякі працівники перестали зі мною розмовляти… Я задавала це питання, перш за все, директору департаменту (Владиславу Власюку – «НГ»). Він вже подав заяву на звільнення.

Міністерство юстиції скасувало акредитацію «Реєстраційному бюро» наприкінці жовтня 2019 року, не зважаючи на те, що 2 листопада вступав в силу закон 1056-1, який унеможливив роботу в реєстрах комунальних реєстраційних підприємств, через які і реалізовувалися 90% рейдерських схем. «Для мене принципово було показати людям, що ми це виявили, і навіть якщо запізно – все ж виправили, – розповіла заступник міністра юстиції. –  По-друге, знесення акредитації дасть можливість потім не допустити реєстраторів таких КП до роботи у державних реєстрах».

Також у «Реєстраційному бюро» працював реєстратор Валерій Сорока, про якого Оніщук зауважила, що «склалося враження, що він інформується зсередини департаменту» (Департаменту реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції – «НГ»).

– Сорока грав із нами в шахи в реєстрі, – каже Оніщук. –  Це були вишукані незаконні реєстраційні дії дуже грамотної особи, яка добре знає, як працює система роботи комісії (антирейдерської комісії Мін’юсту – «НГ»). Цей реєстратор так знахабнів, що скасував свої реєстраційні дії, які були предметом розгляду скарги, прямо на очах у комісії, таким чином скасувавши предмет розгляду скарги і заблокувавши можливість комісії задовольнити скаргу та притягнути його до відповідальності».

Щодо Валерія Сороки заступник міністра юстиції написала до поліції заяву про злочин. Загалом, КП «Реєстраційне бюро» фігурує у низці проваджень, серед яких є і кримінальні – щодо позбавлення права власності на квартири в Києві ТОВ «АРС ПРОПЕРТІ», щодо зміни реєстраціних даних по ТОВ «Бізнес Підряд», реєстраційних змін щодо майна у столиці на вул. Перспективній, 3.

Зауважимо, що брат екс-очільника департаменту реєстрації та нотаріату мін’юсту Владислава Власюка – Віталій Власюк – був заступником голови останнього складу громадської ради при АРМА. А попередній керівник департаменту реєстрації та нотаріату (і також очільник антирейдерської комісії Мін’юсту) Віталій Гайдук по переведенню у вересні 2019 року влаштувався начальником відділу стратегічного планування центрального апарату АРМА. За даними «Наших грошей», в агентство з Гайдуком також пішли деякі працівники департаменту. Сам же очільник АРМА Антон Янчук за часів Порошенка працював заступником міністра юстиції Павла Петренка, а у 2008-2013 роках був старшим юристом ТОВ «Адвокатська компанія «МЛГруп», власником якої був сам Павло Петренко до призначення міністром.

Аліна Стрижак, «Наші гроші»