Після скандалу з недопуском конкурентів дилер «Varian» знизив ціну прискорювача на 10 мільйонів, про які говорив Дубінський
13.11.2019   //  

КЗ «Київський обласний онкологічний диспансер» Київської обласної ради 11 листопада за результатами тендеру замовив ТОВ «Протек Солюшнз Україна» медичний лінійний прискорювач за 59,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять прискорювач Halcyon виробництва «Varian Medical Systems Inc.» (США) на потужностях «Varian Medical Systems China Co. Ltd.» (Китай) з інтегрованим багатопелюстковим коліматором та системою візуалізації в мегавольтажному пучку.

Гарантійний строк експлуатації складає рік, але не більше півтора року після поставки.

Договір дозволяє повний аванс згідно постанови Кабміну від 23 квітня 2014 року №117.

Ціна угоди на 15% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 70,00 млн грн.

ТОВ «Софт Інтенд» оскаржило в АМКУ дві вимоги, які вважало дискримінаційними:

  • надання гарантійного листа від виробника пропонованого прискорювача, виданого саме для цієї процедури; за словами скаржника, виробники такого обладнання зазвичай видають гарантійний лист лише тій компанії, яка звернулась першою;
  • надання ліцензії ДІЯРУ на використання джерел іонізуючого випромінювання, в якій має бути пропонована модель прискорювача; за словами скаржника, внесення нових моделей обладнання в ліцензію вимагає більше часу, ніж строк подання пропозицій.

За даними сайту ДІЯРУ та порталу адмінпослуг, на внесення змін у ліцензію потрібно до 47 днів, тоді як строк подання пропозицій становив 32 дні – від 30 серпня по 1 жовтня.

Однак адмінколегія АМКУ вирішила, що скаржник не довів та документально не підтвердив неможливість виконати ці вимоги, і відмовила в задоволенні його скарги.

Як пише «BBC News Україна», нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський заявив, що на цьому тендері планується закупити прискорювач «Varian» із «відкатом» у 20%, та звинуватив у цьому голову Київської ОДА Михайла Бно-Айріяна. Невдовзі Бно-Айріян запросив на торги дилера виробника «Elekta» – ТОВ «Біосенс». Однак фірма відповіла, що готова взяти участь у закупівлі лише за умови внесення змін у тендерну документацію.

Зрештою технічні вимоги так і не змінили, «Біосенс» не прийшов на торги, а губернатор подав у відставку. Після скандалу переможець «Протек Солюшнс Україна» під час аукціону знизив свою ціну прискорювача «Varian» на 10,40 млн грн., що становило майже ті самі 20%, про які говорив Дубінський.

Анонімний дилер виробника «Elekta» вимагав змінити технічні вимоги, яким начебто відповідає лише виробник «Varian». Замовник усе заперечив і відмовився вносити зміни.

Вимога тендерної документації Вимога аноніма Відповідь замовника
Максимальна потужність дози в ізоцентрі не менше 800 МО/хв. Не менше 500 МО/хв. Потужності до 500 МО/хв. недостатньо. Що вища доза опромінення, то якісніше буде лікування і менше побічних ефектів та можливих рецидивів отримає пацієнт в майбутньому. До того ж «Elekta» має прискорювачі, який задовольняє дану вимогу: Versa HD, Infinity або Axesse.
Енергія фотонного пучка без використання вирівнюючого фільтру Видалити Задовольняють виробники «Elekta», «Varian», «Accuray».
Поздовжнє переміщення терапевтичного стола не менше 135 см Не менше 100 см Переміщення на 100 см недостатньо для одночасного опромінення головного і спинного мозку.
Наявність вбудованого блоку поглинання фотонного пучка, який обертається синхронно з лінійним прискорювачем Видалити Задовольняють виробники «Varian», «Accuray».
Система отримання томографічних 3D зображень з допомогою МВ пучка інтегрована з прискорювачом для локалізації мішені, верифікації плану опромінення і позиціонування пацієнта Видалити Задовольняють виробники «Varian», «Accuray», «Siemens».

Єдиним конкурентом із прискорювачем Radixact X5 виробництва «Accuray Inc.» (США) було ТОВ «УМТ+» Дмитра Лаврентія на чолі з Дмитром Ожіговим. Лаврентій керує ТОВ «АФС Медицинтехнік» німецької «АФС Медицинтехнік ГмбХ» Свена Краутера. Колись фірму-суперника представляла Людмила Щинович, яка була вказана контактною особою ТОВ «Астріум» громадянина Хорватії Желька Гранатіра з місцем реєстрації у Києві.

«Протек Солюшнс Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині асоціацію записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке зараз належить лондонській «Кемлаб Інвест Лтд».