Прокуратура судиться через замовника, який «не допускав субпідрядників у ТД», але допустив у договорі
12.11.2019   //  

Центральний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні скарги Прокуратури Дніпропетровської області про визнання недійсним договору між Новоолександрівською сільрадою та ТОВ «ВД Стар», за яким сільрада прострочила з оплатою, а приватник – усупереч тендерній документації взяв собі субпідрядника. Про це свідчить постанова суду від 28 жовтня.

Йдеться про закупівлю послуг з ліквідації хімічних речовин в селі Волоське, що на Дніпропетровщині. Тендер проводив виконком Новоолександрівської сільради.

В аукціоні перемогло ТОВ «ВД Стар», з яким 1 грудня 2017 року було підписано контракт вартістю 1,49 млн грн.

Уже через три дні, 4 грудня, замовник прийняв і підписав акти виконаних робіт, закривши таким чином зобов’язання за договором зі сторони підрядника. Проте, не отримавши своєчасно плату за контрактом, «ВД Стар» витребовував її уже через суд, де стягнув з замовника 1,49 млн грн заборгованості та заодно 135 тис. грн штрафу.

Ще всередині 2018 року у суперечку на сторону Новоолександрівської сільради втрутилась Прокуратура Дніпропетровської області.

Прокурори заявили позов про визнання недійсним згаданого договору, посилаючись на те, що контракт уклали з порушенням вимог законодавства у сфері публічних закупівель. Зокрема, відзначав позивач, у тендерній документації не передбачалась можливість залучення субпідрядників до надання послуг, проте ТОВ «ВД Стап» залучило до виконання 100% послуг ТОВ «Альфа Екологія».

Дійсно, тендерна документація сільради виключала перемогу компанії, яка планувала залучити до виконання робіт третю фірму, ставши посередником між нею – та замовником.

Разом з тим, дослідивши матеріали справи суд вирішив, що можливість залучення субпідрядників була фактично передбачена в тексті спірного договору, а отже «ВД Стар» не порушило договірних зобов’язань, залучивши субпідрядника.

Більше того, компанія у складі власних конкурсних документів надавала інформацію по субпідряднику, якого планувала залучити – і не приховувала цього.

Насамкінець суд відзначив, що субпідрядник виконав умови договору у повному обсязі, а отже немає підстав для визнання його незаконним.

Одноосібним власником та контролером ТОВ «ВД Стар» є Ольга Амелькіна із Первомайська. Компанія заснована у січні 2017 року і зареєстрована у Дніпрі.