Кремль дозволив Ахметову відновити імпорт вугілля з Росії, Коломойському дали 4% від бажаного
11.11.2019   //  

Холдинг «Метінвест» Ріната Ахметова в листопаді вперше з початку 2019 року отримав погодження на постачання 70 тис тонн російського вугілля.

Про це свідчить розподіл квот Міністерства економічного розвитку Російської Федерації, перелік яких є в розпорядженні «Наших грошей».

Загалом підприємства холдингу замовили на листопад 709 тис т вугілля із Росії, але отримали погодження тільки на 10% замовленого обсягу. Для Авдієвського коксохімічного заводу буде поставлено вугільний концентрат виробництва компанії «Воркутауголь». Безпосереднім постачальником з боку Росії є компанія «Северсталь менеджмент» Олексія Мордашова. В березні 2019 президент Петро Порошенко затвердив оновлений санкцій список, до якого була включена ПАТ «Северсталь», управляючою компанією якої є «Северсталь менеджмент». Указ передбачає блокування активів в Україні та обмеження торговельних операцій. Санкції введено на три роки.

Загалом українські підприємства отримали підтвердження на постачання в листопаді 1,23 млн т російського вігулля.

Серед найбільших імпортерів компанія «Арселор міталл» (321 тис т.) та  ПАТ «Дніпровський металургійний завод» Олександра Ярославського (161 тис т.)

В той же час «Нікопольський завод феросплавів» з групи «Приват» взагалі не отримав погодження на імпорт вугілля попри заявку в 51 тис т., а інше підприємство бізнес-групи – «Запорізький завод феросплавів» отримало погодження тільки на 2,5 тис тонн – це чверть від замовлених 10 тис тонн.

Основними акціонерами «Метінвесту» є група «СКМ» Ріната Ахметова. Якій належить в компанії 71%, та «Смарт-холдинг» нардепа Вадима Новинського. Останньому в «Метінвесті» належить 24% акцій.