Суд вирішив, що АМКУ міг закинути ДФС «бездіяльність», але не міг зобов’язувати «діяти» через розробку нормативки
08.11.2019   //  

Північний апеляційний господарський суд частково скасував рішення АМКУ у справі стосовно бездіяльності Державної фіскальної служби у питанні розроблення порядку обрання експрес-перевізників, на території яких можуть розміщуватися зони митного контролю. Про це свідчить постанова суду від 17 жовтня.

Апеляційний суд вирішив, що запровадження прозорого порядку обрання митними органами територій розміщення митних постів можливий не тільки шляхом внесеннz змін до Митного кодексу, але й – шляхом розроблення Державною фіскальною службою такого порядку та внесення його на розгляд Міністерства фінансів.

А отже, Антимонопольний комітет у листопаді минулого року правомірно кваліфікував бездіяльність ДФС у цьому питанні як порушення конкурентного законодавства у вигляді антиконкурентних дій органу влади.

Водночас,  АМКУ зобов’язав ДФС розробити конкретний нормативно-правовий акт, проте згідно з повноваженнями регулятора, не міг надавати такі зобов’язання.

Таким чином, суд підтримав спірне рішення АМКУ у частині першого пункту, та визнав недійсним і скасував – другий пункт, де йшлось про зобов’язання фіскалів припинити порушення.

Нагадаємо, восени минулого року Антимонопольний комітет розглянув справу щодо порушення Державною фіскальною службою законодавства про захист економічної конкуренції на ринку послуг, пов’язаних з митним оформленням.

З’ясувалось, що українське законодавство взагалі не визначає правил визначення суб’єктів господарювання, які б могли надавати послуги у зонах митного оформлення та контролю. Так само і в ДФС відсутні чіткі критерії та вимоги до щодо визначення експрес-перевізників, на території яких мають бути розміщені зони митного контролю.

Додамо, перш ніж прийняти оскаржуване нині рішення про факт порушення з боку ДФС, Комітет надав рекомендації з метою його припинення. Проте, фіскали з посиланням на Міністерство фінансів пояснювали, що задля впровадження затребуваних антимонопольниками прозорих правил потрібно змінювати Митний кодекс. Для цього потрібно вносити законопроект у Верховну Раду – тож ДФС не в змозі вирішити проблему самотужки (детальніше про порушення на ринку послуг, пов’язаних з митним оформленням, у матеріалі «Митниця з особливими потребами Грановського»).